Patrijarsi SPC i APC Irinej i Jovan X
Printscreen/Youtube
Patrijarh Irinej

screenshoot

Patrijarh Irinej, Foto: screenshoot

Dve Crkve se mole za napredak naroda koji pripadaju Srpskoj pravoslavnoj crkvi, za mir i stabilnost u svim zemljama i za mir u Siriji i stabilnost u Libanu; za dobrobit čovečanstva u celini, navodi se u saopštenju nakon završetka posete delegacije SPC, na čelu sa patrijarhom Irinejom, Pravoslavnoj crkvi Antiohije i sveg Istoka.

Pročitajte još:

Obe Crkve takođe pozivaju međunarodnu zajednicu i sve vlade da istinito sagledaju problem terorizma, koji već, kako se dodaje, veoma dugo pritiska sve zemlje i ljude Istoka, među kojima su i hrišćani.

Dve Crkve takođe potvrđuju da odgovornost leži na svima - unutar i izvan Sirije, za isušivanje izvora terorizma kako sa ideološkog, tako i sa oružanog aspekta, kao i za nalaženje rešenja za krize na miran način.

Dodaje se da obe Crkve ističu značaj saradnje unutar Pravoslavlja i pozivaju na učvršćivanje i aktiviranje dijaloga među svim autokefalnim pravoslavnim Crkvama, jer je to jedini način za izlazak iz kriza.

Pored toga, potvrđuju da se moraju poštovati istorijske i geografske granice između pomesnih Crkava i smatraju da je jedinstvo pravoslavnog sveta dragoceno nasleđe.

Patrijarh Irinej i Bašar al Asad

Printscreen/Youtube

Patrijarsi Irinej i Jovan Deseti su takođe potvrdili da obe Crkve smatraju da su hrišćani osnovna komponenta istočnjačkog mozaika u društvima u kojima žive, i da mir u oblasti Bliskog istoka ne može da se zasniva ni na teoriji zaštite manjina, niti na logici o supremaciji većine, već da treba da bude postignut kroz preplitanje i sadejstvo svih napora u okviru principa građanstva i jednog života za sve verske i društvene grupe.

Obe Crkve takođe ističu svoju veru u dobrotu čoveka u našim zemljama, kao i u njegovo versko i civilizacijsko nasleđe koje mu ostaje kao identitet i otvorena pripadnost, što se ne može fragmentirati u vrtlozima savremenog sveta proisteklim iz duha nezavisnosti i individualizma, kao ni trendovima raskola i korišćenja religije na polju politike, dodaje se u zajedničkom saopštenju.

Uz to, dve Crkve potvrđuju i da pripadnost Crkvi niti ukida niti se u isto vreme poistovećuje sa nacionalnom pripadnošću koja poštuje specifičnosti zemalja, već pripadnost Crkvi upravo postavlja temelj pripadnosti naciji i državi, gradeći u čoveku kulturu građanstva i saživota sa drugim, uz potpuno poštovanje njegovih posebnosti, zaključuje se u saopštenju iz Srpske i Antiohijske patrijaršije.