Miroslav Lazanski
Printscreen: Youtube/RTS
Miroslav Lazanski

Printscreen: Youtube/RTS

Miroslav Lazanski, Foto: Printscreen: Youtube/RTS

U Međunarodnom sudu u Hagu izrečena je pravosnažna presuda bivšem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću.

Međunarodni sud u Hagu izrekao je pravosnažnu presudu bivšem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžići i izrekao mu doživotnu kaznu zatvora.

Njega je Haški tribunal 2016. godine nepravosnažno osudio na 40 godina zatvora zbog genocida i zločina protiv čovečnosti u BiH. Na tu presudu žalbe su uložili i Karadžić i haški tužioci, ali su te žalbe odbijene. Bivši predsednik oslobođen je krivice u sedam opština BiH, ali Žalbeno veće nije našlo greške u rezonovanju prvostepenih sudija u vezi s progonom muslimana s područja Srebrenice.

Pročitajte još:

Međunarodni sud u Hagu potvrdio je da ne može da se otrgne od svojih političkih centara moći i da pre svega sudi prema političkom stavu, a ne pravu, što je za naš portal potvrdio i vojno-politički komentator Miroslav Lazanski.

Pre svega to je još jedna vrsta političke presude, koji je doneo pre svega politički sud, a ne presuda koja je utemeljena na nekom pravnom osnovu. Drugo, to je dodatan pritisak na Republiku Srpsku i na celu srpsku naciju. Ovo je pokušaj da se cela Republika Srpska prikaže kao genocidna tvorevina i ovo je samo jedna od faza pritiskanja, a posredno i pritisak na ceo srpski narod - rekao je Lazanski.

Preporučujemo još:

Miroslav Lazanski podsetio je i na to da mnogi stručnjaci u svetu nisu saglasni sa ovakvim donošenjem presuda, kao ni sa celokupnim radom Međunarodnog suda u Hagu. Ukazao je i na to da ovakva presuda u mnogome utiče na odnos sveta prema Srbiji, ali i Republikoj Srpskoj, kao i da je ovo samo jedan u nizu pritisaka koji su deo smišljenog scenarija zapadnih centara moći.

- Ovime se i svi Srbi etiketiraju da su genocidni, a kroz presudu ide i poseban pritisak na Srbiju zbog Kosova. Mi nećemo menjati stav prema kosovskom pitanju, ali ovo je loša slika u okviru kompletnog imidža. Nije nevažno kad vam bivšeg predsednika Republike Srpske osude na doživotni zatvor, a Srbija koja ima posebne veze sa Republikom Srpskom i koja je garant Dejtonskog sporazuma i stoji iza sadašnjeg statusa Srpske, jer se dovodi u pitanje i taj status Republike Srpske iza kog stoji Srbija - poručio je za naš portal Miroslav Lazanski.