Škola
Alo!/Masanori Jošida
Škola

Alo!/Masanori Jošida

Škola, Foto: Alo!/Masanori Jošida

Sporni udžbenik iz istorije za sedmi razred, čiji je izdavač „Bigz školstvo“, a u kome se sugeriše da su deca, otimana od roditelja kao danak u krvi, imala mogućnost da napreduju u Osmanskom carstvu, sledeće školske godine se neće naći pred učenicima!

Naime, iako nadležni priznaju da je pitanje pozitivnih strana danka u krvi u jednom delu neumesno, ova knjiga će biti povučena jer će se od septembra koristiti novi udžbenici koji se upravo pregledaju.

„Danak u krvi je omogućavao dečacima da napreduju na društvenoj lestvici, a oni su zauzvrat bili potpuno odani sultanu. Tako su mnogi od njih postali članovi važne i uticajne elite (povlašćenih slojeva u društvu) Osmanskog carstva“, deo je lekcije iz udžbenika istorije za sedmi razred koja je izazvala buran odjek u javnosti. Posebno sporna su pitanja za ponavljanje u kojima se od naših školaraca traži da navedu „pozitivne i negativne strane danka u krvi“.

Da je ovakvo formulisanje jednog od najjezivijih delova naše istorije problematično, smatra i dr Zlatko Grušanović, direktor Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja (ZUOV), tela koje je osnovano odlukom Vlade Srbije i koje daje predlog da se udžbenik odobri ili ne.

- Pasus o danku u krvi, u kontekstu cele lekcije, manje je problematičan, koliko je nespretno sročeno pitanje o prednostima danka u krvi. Ove godine biće izabrani novi udžbenici, tako da se ovo „Bigzovo“ izdanje više neće koristiti - istakao je Grušanović. Na pitanje kako je došlo do ove „omaške“, Grušanović kaže da su, uprkos stručnosti i predanosti članova komisije koje odobravaju udžbenike, greške uvek moguće.

Ministar prosvete Mladen Šarčević smatra da je udžbenik trebalo više da pokrije i negativne strane ovog jednog od najstrašnijih perioda koji je srpski narod prošao.

Mladen Šarčević

printscreen

Mladen Šarčević, Foto: printscreen

- Autori spornog udžbenika nisu dali dovoljno činjenica kako bi objasnili iz ugla pamćenja srpskog naroda, a smatra se da je period janičara najgora percepcija i period kroz koji je narod prošao - rekao je Šarčević. Ministar je dodao i da će se uskoro u saradnji sa ZUOV formirati jedinstveni udžbenici za nacionalne predmete, kao što su srpski jezik, istorija, geografija, u kojima će se teme obrađivati na isti ili sličan način.

- Zavod sa svim saradnicima, a to su profesori na fakultetu i nastavnici, kojih u ovom trenutku ima u preko 200 komisija, pokušava da ukaže na svaku grešku u udžbeniku, odnosno da profesionalno uradi stručnu ocenu kako bi do učenika stigao udžbenik prema standardima kvaliteta. Međutim, greške se uvek moguće i tako je verovatno i ovaj nespretno formulisan zadatak promakao komisiji - zaključuje Grušanović.

Istoričar Mile Bjelajac ističe da ne postoji ništa pozitivno u praksi nasilnog oduzimanja dece od majki.

- Sam naziv danak u krvi govori o čemu se tu radilo. To je bilo potpuno odrođivanje dece od njihovih roditelja, ali i naroda. Naravno da se mogu naći primeri da je neko od te dece kasnije napredovao u Osmanskom carstvu, ali napredovao je kao musliman. Ostali su punili jarke, stradajući u turskim pohodima - ističe Bjelajac.

U „Bigz školstvu“ juče nismo dobili komentar ovim povodom, a inače njihov udžbenik je zbog određenih propusta već odbijen 2011, da bi 2012. nakon urađenih ispravki postao nastavno sredstvo.

 

 

Komentari (1)

Nada

03.12.2019 01:32

To se dešava kada nam Hrvati pišu udžbenike. Zašto ne reći narodu da to odavno nije BIGZ (Beogradski) već ZIGZ (Zagrebački)? Samo su srpski izdavači "Zavod za udžbenike" i "Vulkan znanje". To treba da se kaže i zna.