Albanija Zastava Albanije
Profimedia
Albanija Zastava Albanije

Profimedia

Albanija Zastava Albanije, Foto: Profimedia

Prema rečima očevidaca, Albanci, inače učesnici 26. novosadskog polumaratona, koji je održan juče, došetali su, u vreme kada se nisu takmičili, do sredine mosta i raširili albansku zastavu, pa se potom fotografisali.

PROČITAJ JOŠ:

- Baš sam krenuo na obeležavanje godišnjice NATO agresije kada sam iz kola video da šestorica muškaraca na mostu vade veliku albansku zastavu, smeju se i slikaju se s njom. Kada me šlog nije strefio! Varadinski most nije bio u trasi maratona, nisu oni podigli zastavu kao učesnici trke! Namerno su otišli tamo i slikali se, jasno se videlo da je u pitanju provokacija! Pa zar na godišnjicu strašnog stradanja našeg naroda, zar na mestu koje je odnelo prvu žrtvu tokom bombardovanja da se albanska zastava vijori? - revoltirano priča za Kurir Saša Vujić, koji se i borio u ratu 1999. godine.

Novi Sad

Alo!/ Dejan Briza

Novi Sad, Foto: Alo!/ Dejan Briza

Kaže da je parkirao kola ispod mosta i pozvao policiju.

PREPORUČUJEMO:

- Zaustavio sam ih jer nisam mogao da gledam kako nas sramno provociraju, i to baš 24. marta! Nisu pružali otpor, policija je odmah došla sa dva patrolna vozila i legitimisala ih. Međutim, njih petorica nisu imali dokumenta, dok je jedan pokazao policijsku legitimaciju i, kako sam načuo, predstavio se kao jedan od načelnika policije u Tirani! Privedeni su kod sudije za prekršaje i nadam se da će biti kažnjeni - kaže Vujić i dodaje da "nikako nije mogao da veruje šta se dešava".

NATO bombarderi srušili su sa nekoliko projektila nekadašnji most Maršala Tita, poznatiji kao Varadinski most, 1. aprila 1999. godine u 5.05. U tom trenutku most je prelazio Oleg Nasov (29), koji je išao u Rafineriju na dežurstvo. Tri meseca kasnije, njegova supruga rodila je sina kome je dala očevo ime. Nedugo posle Varadinskog, srušena su i preostala dva novosadska mosta preko Dunava - Most slobode i Žeželjev most.

Nema elementa krivičnog dela

- Građani su prijavili policiji slučaj i kada je patrola izašla, na mostu je zatečeno šest državljana Albanije koji su bili učesnici maratona. Kod njih u jednoj od torbi je pronađena albanska zastava. Da li su je u nekom trenutku širili na mostu ili to nisu uradili, još uvek se ne zna. Stav tužilaštva je da nema elemenata krivičnog dela - rekao je izvor Kurira upoznat sa slučajem.

Simbolima "velike Albanije" uznemirili meštane Dolova

Pre samo nekoliko dana meštani Dolova kod Pančeva protestovali su zbog vlasnika i zaposlenih u jednoj pekari u centru ovog mesta koji su na društvenim mrežama objavili fotografije sa simbolima "velike Albanije" - raširenim rukama koje predstavljaju crnog orla i zastavom Albanije, ali i kako naoružani poziraju ispred svoje kuće. Nakon što je 250 građana potpisalo peticiju, vlasnik objekta im je otkazao zakup pekare.