Miroslav Lazanski
Printscreen
Miroslav Lazanski

Printscreen

Miroslav Lazanski, Foto: Printscreen

Prva nova baterija samohodnih haubica kalibra 155 milimetara u vlasništvu Vojske Srbije (VS) dejstvovala je na poligonu.

Te haubice su nova ubojna sredstva u posedu VS, a o tome šta se sve još radi na polju modernizacije srpske vojske u emisiji "Na nišanu Lazanskog" govorio je pomoćnik ministra odbrane Nenad Miloradović.

Pročitajte još:

 

Oružane snage u okruženju doživljavaju, kako Miloradović kaže, strahovit napredak.

- Trend je strahovitog ubrzanja - 2,2 puta povećani su budžeti za naoružavanje. U proseku, vojni budžeti su povećani za nekih 23 odsto, ali za opremanje su povećani 2,2 puta. Mi nismo toliko povećali budžete, ali smo neke programe započeli na vreme i tako smo ih ugovorili da to nije zahtevalo tako ogromna sredstva, kao što je potrebno nekim komšijama - kaže Miloradović.

Miroslav Lazanski

Printscreen

Nenad Miloradović, Foto: Printscreen

Među državama u okruženju ima i onih čiji su izdaci za opremanje vojske uvećani i za pet puta - Rumunija je pokrenula ogromne programe naoružavanja, čiji vojni budžet iznosi koliko budžeti svih ostalih zemalja u regionu.

Zemlje okruženja, sve članice NATO-a, imaju više parametara koje moraju da uzmu u obzir kada je u pitanju naoružavanje, naglašava Miloradović.

- Mi imamo samo jedan, a to je kako da za maksimalno mala sredstva postignemo maksimalne efekte u opremanju. Mi kupujemo ono što je optimalno za Vojsku Srbije, to nam je osnovna misija - kaže Miloradović.

Trendovi opremanja VS su, prema Miloradovićevim rečima, svetski, što podrazumeva nabavku bespilotnih letelica, pametnih raketnih sistema i borbenih pešadijskih vozila - točkaša.

U srpski vojno-industrijski kompleks, koji trenutno broji deset kompanija u državnom vlasništvu, biće uvedeno još pet. Prema zakonu usvojenom prošle godine, Vlada će doneti uredbu kojom će biti formirana grupacija odbrambene industrije, najavljuje Miloradović.

Pročitajte i ovo:

 

Zakonom je predviđeno da minimalno vlasništvo države Srbije nad ovom grupacijom bude 51 odsto.

- Osim ove uredbe Vlade, takođe sada idu još dva kapitalna dokumenta koja se tiču razvoja odbrambene industrije. Pravi se program razvoja i pravi se program razvoja odbrambeno-tehnološke industrijske baze Srbije, kako mi to kažemo, mapa puta tehnologija. Imamo nekih 13 grupa tehnologija i 127 tehnoloških oblasti za koje predviđamo da su od interesa za odbranu - naglašava Miloradović.

Može se reći da je srpska vojna industrija najsnažnija od svih vojnih industrija bivše Jugoslavije, dodaje on, i prema asortimanu proizvodnje, i prema znanju koje poseduju naši stručnjaci.

Pored bespilotnih letelica, pametnih raketnih sistema i borbenih pešadijskih vozila, Vojska Srbije radi i na modernizaciji aviona. U toku je modernizacija lovačkih aviona tipa MiG-29, a takođe i modernizacija jurišnog bombardera "Orao". U toku je osavremenjivanje napadno-navigacijskog sistema ovog aviona, a druga faza podrazumeva modernizaciju raketnog naoružanja. Na taj način dvosedi ovog tipa aviona prestaće da budu dvosedi za obuku i postaće pravi lovci-bombarderi, kaže Miloradović.