Ilustracija
Shutterstock/ Printscreen
Ilustracija

Shutterstock/ Printscreen

Ilustracija, Foto: Shutterstock/ Printscreen

Vernici i Srpska pravoslavna crkva obeležavaju danas slavu Sveti Luka, u narodu poznatu kao Lučindan. Luka je jedan od četvorice jevanđelista i pisac je Jevanđelja po Luki i Dela apostolskih. Danas se slavi i Sveti Petar Cetinjski.

Noć veštica deo je zapadnohrišćanske tradicije, a najčešće aktivnosti koje se u modernoj tradiciji vezuju za ovu svetkovinu jesu kostimirane zabave, pravljenje lampi od tikve, gledanje horor filmova i promocija strave.

Ovaj praznik utemeljen je u keltskom običaju proslave praznika "Samhain". Kelti su novu godinu proslavljali 1. novembra, a Samhain se obeležavao noć pre, i verovalo se da se tada duhovi mrtvih vraćaju na zemlju uzrokujući probleme i uništavajući useve.

Šta slavite 31. oktobra?

 

Keltski paganski sveštenici gradili su ogromne lomače gde su se ljudi okupljali kako bi spalili useve i životinje kao žrtve keltskim božanstvima, a u toku proslave nosili su kostime, uglavnom od životinjskih glava i kože.

Ipak, ono što je suština tog praznika, u Srbiji barem, jeste – sme li pravoslavni Srbin danas da se usudi da navuče kostim i napravi super ludu žurku, a da pri tom ostane pravoslavni Srbin.

Sveti Luka, pisac jednog od Hristovih jevanđelja živeo je u 1. veku. Veruje se da je njegovo jevanđelje napisao oko 60. godine, mada se o tome i danas vode rasprave. Moderni tumači Biblije ne veruju da je Luka autor jevađelja za koje većina smatra je napisano najranije između 80. i 90. godine nove ere, u vreme kada je Luka već bio pokojan.

Veruje se da je Sveti Luka lično poznavao Bogorodicu i da su tri ikone sa njenim likom koje je svetitelj naslikao najbliže njenom pravom izgledu. Zbog ovoga se smatra osnivačem hrišćanskog ikonopisa. Njegove mošti se čuvaju u Carigradu.

Praznik je u narodu poznat kao Lučindan i česta je slava srpskih pravoslavnih porodica. Sveti Luka je zaštitnik lekarske profesije i mnogih bolnica.

Preporučujemo:

U nekim krajevima Srbije danas se pažljivo gleda u nebo i traži duga. Ako se ona pojavi, stari kažu da je to pojas Svetog Luke i da predviđa dobru i rodnu godinu.

Na selu ovih dana koncima opasuju torove da vukovi ne dave stoku. Poznata je izreka: "Ide Luka, eto vuka". Sa druge strane, i zima je tu, kuca na vrata. Kaže se: "Sveti Luka, sneg do kuka". Zato se valja što pre pripremiti.

Noć veštica (engl. Halloween) je praznik koji se u zemljama Zapada obeležava 31. oktobra, a svoje poreklo ima u keltskoj mitologiji i paganskim običajima. Sam naziv "Halloween" je skraćenica od "Sveto veče uoči Svih Svetih" ili na engleskom "All Hallow’s Eve" ili "Hallow Eve". Proslavlja se u SAD, Velikoj Britaniji, Belgiji, Švedskoj, Kanadi i drugim zemljama Zapada.

Prodavnice su već danima, pa čak i sedmicama unapred snabdevene odgovarajućom robom za Noć veštica, a to su pre svega razni kostimi i "igračke" za decu, koji svi bez izuzetka simbolizuju smrt ili zlo – lobanje, kosturi, vampiri, slepi miševi ili sama smrt sa (plastičnom) kosom (smrt se najčešće simbolično predstavlja kao kostur koji u desnoj ruci nosi kosu).

Za devojčice su to najčešće kostimi veštica. Veštice se kod nas smatraju bićima koje poseduju natprirodne i magijske moći i obično se zamišljaju kako lete na metli, a često ih prati i crna mačka. To su, kako se smatra, žene koje koje u sebi imaju đavolski duh, i noću ustaju iz groba u kojem žive preko dana, i napadaju ljude i decu i vade im srca ili džigericu, kojom se hrane.

Kao što smo videli iz objašnjenja samog naziva, Noć veštica (engleski Halloween) je Sveto veče. Kod nas, ali i u Rusiji i drugim pravoslavnim zemljama, Sveto veče, ili tačnije Sveti dan, praznik, podrazumeva proslavljanje svetaca. Svetac ili svetitelj je osoba koja je kanonizovana zbog svog života posvećenog Gospodu Isusu Hristu.

U Pravoslavnoj crkvi, svetitelji su hrišćani koji su tokom svog života postigli oboženje, koje je najbolje objašnjeno rečima apostola Pavla: "Živim ne više ja, nego Hristos živi u meni". U Srpskoj pravoslavnoj crkvi svaka porodica ima svoju krsnu slavu, odnosno sveca zaštitnika.

Svaka kultura ima svoj neki običaj, a zbog fenomena globalizacije, sve više kultura se meša i time se preuzimaju praznici koji do prethodnih godina nisu bili popularni. Svakako svaki praznik bi trebalo poštovati, ali ceniti i obeležavati svoje.

Za kraj dovoljo je pitanje Svetog Vladike Nikolaja da se zapitamo: "A ti Srbijo, kuda si pošla za Evropom?"

Pročitajte još:

Komentari (1)

beba

31.10.2020 21:52

Noc vestica je pomodarstvo ludih Beogradja koji ne postuju nista nase...