Radmila Mikulović
Printscreen TV Prva
Radmila Mikulović

Printscreen TV Prva

Radmila Mikulović , Foto: Printscreen TV Prva

* Glavni kupci romskih devojčica su Rumuni i Šiptari

* Devojčice nakon što kupci iskeširaju pare porodici idu u Nemačku, Francusku i Bugarsku

* Sa mladoženjine strane kažu jednu cenu, a sa mladine traže višu

U Srbiji u 21. veku trgovina maloletnim Romkinjama i ugovoreni brakovi među decom i dalje su praksa, a Radmila Mikulović iz sela Tešnice kod Aleksinca tvrdi da je lično prodala dve ćerke i unuku za stotine hiljada evra i od tog novca sazidala kuće. Iako je posredi nezakonita radnja, za koju preti kazna zatvora i do 15 godina, nadležni organi ne reaguju jer smatraju da se radi o običajnoj tradiciji Roma.

Mikulovićeva kaže da je prodaja devojčica prilikom sklapanja braka romska tradicija i da je nijedan zakon ne može uništiti.

- Kada se u porodici rodi žensko dete, mi odmah kažemo da smo bogati. Mlađu ćerku sam prodala za 99.000 nemačkih maraka, a stariju samo za 10.000. Za unuku sam uzela 20.000 evra, a za sav taj novac sam sazidala kuće - kaže sredovečna žena, koja ne krije da ima još dve unuke za prodaju, koje namerava da „da za 20.000-50.000 evra“, a i jedna i druga imaju tek nešto više od 11 godina.

Prema njenim rečima, glavni kupci romskih devojčica su Rumuni i Šiptari, a devojčice nakon što kupci iskeširaju pare porodici idu u Nemačku, Francusku i Bugarsku.

Radmila Mikulović i njen suprug Stanoje

Prva TV

Radmila Mikulović i njen suprug Stanoje, Foto: Prva TV

 

Radmilina unuka Andrijana Mikulović kaže da je odrastanje u domu sa bakom koja u udaji naslednica vidi samo profit prošlo vrlo turbulentno.

- Imala sam noćne more! Odmalena znam da na vratima mogu da se pojave ljudi koji će pitati da li ima devojčica za prodaju. Onda sam sanjala kako se krijem po ormarima. Međutim, za mnoge naše susede to je normalna pojava i deca znaju da od novca koje roditelji zarade prilikom njihovog venčanja mogu lepo da žive - kaže Andrijana.

PROČITAJTE JOŠ:

 

 

 

Ipak, Radmilinim namerama da proda i svoje dve unuke žestoko se protive sin Slaviša i snaja Malina, koji apeluju na državne organe da što pre zaustave ovu nezakonitu praksu.

- Brak ugovaraju kao kad prodaju stoku. Sa mladoženjine strane kažu jednu cenu, a sa mladine traže višu. Kad se konačno pogode, onda se daje kapara. Međutim, kada negativno komentarišem prodaju ćerki, moji mi kažu da sam seljak i glupak - objašnjava Slaviša.
Advokat Vilijam Paspalovski za „Alo!“ navodi da bi državni organi trebalo hitno da reaguju povodom ovakvih navoda jer je reč o ozbiljnom krivičnom delu.

- Policija mora da ispita ovaj slučaj! Nedopustivo je da je ovakva tradicija, koja je pritom nezakonita, moguća u 21. veku. Za ovo krivično delo preti kazna zatvora i do 15 godina - kaže advokat. 

Centar za socijalni rad: To je običajno pravo Roma

Povodom trgovine decom u romskim porodicama u opštini Aleksinac Centar za socijalni rad nikad nije izlazio na teren, a Milan Momčilović, zamenik direktora u tom centru, za „Alo!“ kaže da je prodaja dece prilikom sklapanja braka običajno pravo za romsku populaciju. - Mi nikada nismo izlazili na teren zbog toga, a konkretno u romskim porodicama se borimo sa nekim drugim problemima - kaže Momčilović.

 

Više javno tužilaštvo: Nismo obavešteni!

Tužilački pomoćnik Borislav Radonjić iz Višeg javnog tužilaštva u Nišu za „Alo!“ kaže da ovaj organ još uvek nije preduzeo istražne radnje povodom navoda o prodaji dece u okolini Aleksinca, uprkos tome što su neki od aktera ove priče na televiziji već pričali da su zaradili hiljade evra prilikom venčanja svojih naslednika.

- Nismo dobili nikakvo obaveštenje povodom ovog slučaja. Zaista nismo obavešteni - rekao je Radonjić.

 

Ako mlada nije nevina, može pasti i krv

Slaviša Mikulović ističe da se dešavalo da maloletna mlada prilikom ulaska u brak ne bude nevina, zbog čega je pre nekoliko godina došlo i do ubistva.

- Ako je mlada nevina, lome se tanjiri od sreće i pije se rakija. Međutim, ako nije, mladini roditelji su dužni da vrate sav novac ili više od polovine novca. Pre deset godina otac jedne mlade ubio je prijatelja jer nije želeo da vrati novac - kaže Slaviša.