Milano (februar 2021.)
Miloš Topalović
Milano (februar 2021.)

Miloš Topalović

Milano (februar 2021.), Foto: Miloš Topalović

S pečatom kineske vakcine na ramenu, sa pasošem i obaveznim negativnim PCR testom u džepu, uz rigoroznu kontrolu na beogradskom i milanskom aerodromu, nekako stigosmo u evropsku prestonicu mode. Centar italijanske pokrajine Lombardije, od početka pandemije bio je najveće žarište koronavirusa, a tragovi velike tragedije osećaju se na svakom koraku.

Milano (februar 2021.)

EPA-EFE/MATTEO CORNER

Milano (februar 2021.), Foto: EPA-EFE/MATTEO CORNER

Tužni trg Duomo

Milanski trg Duomo epicentar je poznatog grada. Uz velelepnu katedralu, glavna karakteristika su turisti i golubovi. U ovom periodu, zbogkoronavirusa, nije posećen kao ranije. Vojska i policija redovno patroliraju, a osim malog broja Italijana koji užurbano prolaze i spuštaju se u metro,na trgu su isključivo stranci. Duomo nekako tužno deluje kada nije pun kao košnica, ali Italijani veruju da će se sve uskoro vratiti u normalu.

Grad mrtvih ponovo živi, ali uz velika ograničenja i bez one prepoznatljive euforije na ulicama na koju su mnogi navikli.

U kontaktu sa Italijanima najpre postoje dve reči - maska i distanca. Neko bi rekao da su u strahu velike oči, ali je toliki oprez sasvim logičan posle pakla koji su preživeli i nadolazećeg britanskog soja koji ponovo puni bolnice.

Za godinu dana od početka epidemije, u Italiji je od koronavirusa preminulo više od 96.000 ljudi, a ukupan broj zaraženih je oko tri miliona.

Na ulicama retko možete da vidite grupu ljudi koja se kreće, ili jednostavno - stoji, ćaska. O osmehu da ne govorimo. Svi žure da što pre obave posao i vrate se kući. Redovi su ispred banaka i pošti u koje može da uđe do pet osoba. Restrikcije su na sve strane.

Milano (februar 2021.)

EPA-EFE/Mourad Balti Touati

Milano (februar 2021.), Foto: EPA-EFE/Mourad Balti Touati

Niko ne seda tamo gde ne sme

Koliko god se činilo da su Italijani po mentalitetu slični nama, u gradskom prevozu se strogo poštuju pravila prevencije od koronavirusa. Znak „ne sedaj“ uvažava se u autobusima i podzemnoj železnici

Ovde se čak i na ulasku u samoposluge meri temperatura. Svako ko ne nosi masku dobija bar prekoran pogled, ako ne i upozorenje.

Milano (februar 2021.)

EPA-EFE/Matteo Corner

Milano (februar 2021.), Foto: EPA-EFE/Matteo Corner

Šoping u Milanu je i dalje rizičan, ali je i nikad pristupačniji. Radnje poznatih brendova oblepljene su reklamama na kojima se nudi popust i do 70 odsto! Ipak, više ni kupovina omiljenih krpica nema draž kada je atmosfera napeta.

Milano (februar 2021.)

Miloš Topalović

Milano (februar 2021.), Foto: Miloš Topalović

Stanovnici Milana su dugo bili zaključani pa sad grabe svaku priliku dapo suncu, na 20 stepeni, popiju svoj omiljeni espreso. To zadovoljstvo koštasvega evro, što je za italijanske prilike i te kako prihvatljivo. Pa čak i za naš standard. Samo, moramo priznati - milanski espreso nema onaj italijanski šmek.

Milano (februar 2021.)

Miloš Topalović

Milano (februar 2021.), Foto: Miloš Topalović

Ko puši, bolje da ne dolazi!

Može u Milanu svašta da se vidi i danas, da se i pored pandemije doživi duh metropole, uživa u modi, umetnosti, ali strastveni pušači gunđaju, vrte glavom, nailaze na brojnaograničenja. Milano je od pre mesec dana postao prvi italijanski grad koji je uveo zabranu pušenja na otvorenom - u parkovima, na igralištima za decu, na stanicama, pa čak i na grobljima. Na ulici može cigareta, ali samo ako držite odstojanje od deset metara!

Od „domaćih“ usluga, poslastičarnice su dalje hit, sa sladoledom koji je sigurno svetski vrh.

Bašte su pune pose#laca, ali se mere zaštite strogo poštuju. Najhrabriji ugostitelji ipak nisu Italijani već stranci: Turci, Japanci, Korejci, Kinezi, Indusi… Svako se snalazi kako najbolje ume i nudi sve što može, kao što je kompilacija kebab-pica, koja je, u osnovi, nespojiva.

Nekada poznata turistička destinacija u ovom periodu je daleko od zenita. To potvrđuju nervozni taksisti (start je 3,2 evra) koji nemaju posla pa stoje naslonjeni na automobile i kibicuju retke prolaznice.

Milano - nekad i sad. Dve različite priče. Kao dva sveta.

Mural u Milanu: Ibrahimović i Lukaku

Profimedia

Mural u Milanu: Ibrahimović i Lukaku, Foto: Profimedia

Večini rat: Inter-Milan

Milano je fudbalski grad, podeljen na dva dela. Rat između navijača Intera i Milana je večan, a jedan od dokaza za to je i mural kod stadiona „San Siro“. Nepoznati umetnik je oslikao scenu kako Zlatan Ibrahimović (Milan) udara glavom Romela Lukakua (Inter). Događaj je bio stvaran - 26. januara u četvrtfinalu Kupa Italije.