Rusija ulaže 30 miliona evra u ovaj poduhvat
Promo
Rusija ulaže 30 miliona evra u ovaj poduhvat
Rusija ulaže 30 miliona evra u ovaj poduhvat, Foto: Promo

 

Kako je ranije saopšteno, u ovaj poduhvat Rusija će uložiti 30 miliona evra, što će biti svojevrsni poklon ruske države i Crkve narodu Srbije. Ona je tom prilikom istakla da su sa ruske strane već imenovana sva odgovorna lica za realizaciju izrade mozaika, koji će inače biti najveći takve prirode u ovom delu Evrope, kao i da je ruska kompanija „Gasprom njeft“ već donela odluku da donira četiri miliona evra za radove na mozaiku. U razgovoru sa predsednikom Tomislavom Nikolićem, Glebova je istakla da će prva i druga faza radova na izradi mozaika biti završene do 2019. kada se obeležava 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve. Predsednik Srbije je naveo da mu je veoma drago što je Glebovu imenovao lično predsednik Putin, jer to najbolje garantuje da će posao biti efikasno obavljen.

Patrijarh Irinej i  Vladimir Putin
Patrijarh Irinej i Vladimir Putin, Foto: Goran Srdanov

Inače, ovim najfinijim mozaikom u srpsko-vizantijskom stilu čiji će završetak zaokružiti višedecenijske napore za izgradnju crkve posvećene Svetom Savi biće prekriveno gotovo 17.000 kvadratnih metara površine kupola i zidova najveće pravoslavne crkve na Balkanu. Radove će izvoditi više od 300 najboljih majstora iz Rusije i Belorusije, kojima će rukovoditi čuveni ruski akademik Nikolaj Muhin. Ideja je da se na svodovima Hrama nađu sve najvažnije scene iz Starog i Novog zaveta.

Vernike će sa zidova posmatrati više od 500 svetitelja, među kojima će se naći i najvažniji duhovnici ruskog, gruzijskog, bugarskog, grčkog i rumunskog naroda. Unutrašnjost glavne kupole, koja je od svog podizanja 1989. postala jedan od simbola Beograda, biće podloga za grandioznu scenu vaskrsenja Hristovog. Unutrašnjosti crkvenog broda dominiraće i scena silaska Svetog duha na apostole, koja će biti prikazana iznad oltarske apside.

Komentari (7)

prava vest

14.11.2015 22:54

Kako postujemo svoje vrednosti mozda i nismo zasluzili, u svakom slucaju hvala Rusiji!

jana

15.11.2015 15:44

@prava vest - Aman vi sto non stop pljujete po svom narodu. Bolji smo milion puta od vecine Evropljana, a i sire. Nasi ljudi se isticu na odgovornim pozicijama svuda po svetu. Nama jedino treba sloga, sistem i da umesto demagogije svako pocne prvo da cisti svoju sobu, dvoriste i pre svega da procisti misli i izrazavanje. A najvise oni kojima su puna usta komentara kakvi smo nikavi. Aman vise. Pa promenimo se. Neka svako pocne danas od sebe i promena ce se dogoditi. Za godinu, pet, deset, ali bice je..

sputnik

15.11.2015 09:13

a mi okrecemo ledja rusima. toliko novca nam merkelova u ovu svrhu ne bi dala. usvakom slucaju hvala ruskom narodu na ovom humanom gestu.

dule

15.11.2015 18:52

@sputnik - Vidi ove sto udaraju minuse! Pitam se ko su i sta su ti ljudi? Srbi sigurno nisu inace i ne bi lupali minuse na ovakav komentar! Samo slozno braco srbi i sestre srpkinje nema nama blizeg od brata rusa to da je svima jasno!

rudar

15.11.2015 10:23

jok obama ce..........................svaka cast putine................

ana

15.11.2015 15:57

Lep gest od brace Rusa ali da su ulozili te pare u privredu odnosno napravili neku fabriku i zaposlili nase radnike jos bolje bi ucinili.

mr burns from simpsons

15.11.2015 21:19

znaci patrijarh je na vreme rasturio one svestenske lopurde iz te crkve pa ce nesto I biti od ovoga, a kad bi rasterao sve svestenske lopurde u srpskoj crkvi, bojim se da bi ih malo ostalo