Petrovac na Mlavi poplava
Facebook/Opština Petrovac na Mla
Petrovac na Mlavi poplava

Facebook/Opština Petrovac na Mla

Petrovac na Mlavi poplavljen, Foto: Facebook/Opština Petrovac na Mla

U Petrovcu na Mlavi danas je vanredna situacija proširena na teritoriju cele opštine, pošto je zbog jake kiše pukla brana na reci Busur.

Poplavljena su sela Lopušnik, Oreškovica, Tabanovac, Krvije, Veliko i Malo Laole i veliki deo Petrovca na Mlavi.

Iz opštine su apelovali na lokalno stanovništvo da se okupi u centru grada i pomogne u punjenju džakova sa peskom, kako bi se utvrdila obala Mlave i sprečilo dalje izlivanje.

Kako prenosi RTS, pošto se Busur uliva u Mlavu, najveće poplave se tek očekuju. 

Štetu je pretrpelo skoro 20 naselja, a ugrožena su i vodoizvorišta koja pijaćom vodom snabdevaju pola opštine.

U selima opštine Žagubica bujice su odnele delove puta.

Usled obilnih padavina i velike količine vode na putu, na snazi je obustava saobraćaja na deonici Petrovac na Mlavi-selo Bošnjak, saopštili su JP "Putevi Srbije".

Vlada će pomoći opštinama koje su pretrpele štetu

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić rekao je da će Vlada Srbije izaći u susret potrebama svih opština u kojima je, usled nevremena, došlo do šteta.

“Vlada Srbije će izaći u susret svim opštinama koje su pretrpele štetu”, rekao je i dodao da je na sednici vlade juče formirano i koordinaciono telo, odnosno radna grupa.

Prethodno je poslanik DS Radoslav Milojičić apelovao na nadležne institucije da pomognu svim mestima u Srbiji koje su pretrpele veliku štetu zbog nevremena.

“Juče sam bio u selu Golubac u Smederevskoj Palanci, 1.000 domaćinstava je ostavljeno bez krova nad glavom, uništena je crkva, osnovna škola, vrtić, 4.000 hektara obradive poljoprovredne površine”, naveo je on.

Marić: Preduzete sve mere protiv poplave 

Pomoćnik ministra i načelnik Sektora MUP za vanredne situacije Predrag Marić izjavio je da se preduzimaju sve neophodne operativne i preventivne mere na odbrani od poplava na teritoriji opštine Petrovac na Mlavi. „Usled velike količine padavina na teritoriji ove opštine u toku protekle noći došlo je do popuštanja stare brane kod reke Busur, prilikom čega je bilo ugroženo oko petnaestak kuća. Srećom nije bilo potrebe za evakuacijom ljudi, a želim da istaknem da i u ovom trenutku ljudski životi nisu ugroženi“, naveo je Marić. Dodaje da su pripadnici Sektora za vanredne situacije iz Petrovca i Požarevca trenutno na terenu, kao i da stižu ekipe i tim za spasavanje iz Beograda. „Oni će u toku popodneva i noći biti uz sve ljude koji se tamo nalaze. Treba pustiti ljude iz „Srbija voda“ da urade svoj posao u toku popodneva i saniraju problem koji je nastao oko brane, a mi ćemo naravno biti na terenu i pratiti situaciju i u toku noći i narednim danima“, rekao je Marić. 

 

Komentari (4)

Marko

15.06.2018 10:41

svaki put ista priča..zašto narod plaća porez za odvodnjavanje ?? ..drzava da nadoknadi svu štetu narodu.

sanja

15.06.2018 13:33

@Marko - Ovo je pukla brana. kada ona pukne više se ne može ništa. Došlo je do velikog pritiska gde je doboljno da se napravi samo jedna mala pukotina pa da dođedo katastrofe kakva se desila. Nema veze sa odvonjavanjem.

život

15.06.2018 11:28

To se dešavalo i desavace se

zagor

15.06.2018 12:00

Nije Golubac,nego Golobok!!!