STROGO POVERLJIV DOKUMENT AMERIČKE SLUŽBE! Psihološke procene CIA o Miri i Slobi, sve otkriveno!

CIA je skenirala kompletnu Miloševićevu životnu i radnu biografiju, u koju je uključila sve njegove specifične osobine, očigledno praćene vrlo pažljivo

Mira Marković
Mira Marković, Foto: EPA/Koča Sulejmanović

Američka obaveštajna služba CIA detaljno se bavila likom i delom Slobodana Miloševića i o njemu pravila strogo poverljive izveštaje. Srpski telegraf objavljuje originalni doukment u kojem su devedesetih godina operativci CIA sabrali saznanja o tadašnjem lideru Srbije.

CIA je skenirala kompletnu Miloševićevu životnu i radnu biografiju, u koju je uključila sve njegove specifične osobine, očigledno praćene vrlo pažljivo.

Na početku ovog dokumenta, nastalog u vreme kada se rat u Hrvatskoj razbuktao, a sukob u BiH bio u povoju, CIA Miloševića doživljava kao "promućurnog taktičara koji dobro zna kako da manipuliše političkom scenom zarad opstanka na vlasti".

- Prema našoj proceni, primarni motiv koji je u osnovi Miloševićevog političkog ponašanja je snažna želja za obavljanjem vlasti I kontrolom - stoji u već trećem pasusu izveštaja, čiji su pojedini delovi cenzurisani, verovatno zbog tajnosti podataka.

Mira Marković
Mira Marković, Foto: EPA

 CIA Miloševića naziva impresivnim govornikom, koji je samouveren i dominantan dok razgovara oči u oči.

- Milošević je učtiv i opušten tokom sastanaka u svojoj kancelariji. On je majstor za razmišljanje i donošenje odluka pod pritiskom - glasi deo opisa.

Američki obaveštajci insistiraju na psihološkom profilu Miloševića, kojem su i otac i majka počinili samoubistvo, navodeći da je porodični čovek, koji ima suprugu Mirjanu, sina i ćerku. Poseban paragraf posvećen je supruzi, ali je veliki deo zatamnjen.

- Mirjana Marković mu je najbliža, u nju ima najviše poverenja, ona je njegov savetodavac. Često je koristila kolumne u magazinu da predskazuje smene i događaje u politici svog supruga - stoji u materijalu neposredno pre cenzurisanog dela.

Dakle, američka služba dobro je poznavala namere Markovićeve da u dogovoru sa Miloševićem politički, ali očigledno u nekim slučajevima i bukvalno, ukloni nekog ko joj nije po volji.

Mira Marković
Mira Marković, Foto: EPA/Saša Stanković

Izveštaj je s vremenom dopunjivan novim podacima, a kako je vreme prolazilo, Milošević od simpatičnog političara koji pije viski, pušti tompus i odlično govori engleski, sa upadljivim akcentom, postaje zlikovac koji gura lidere krajiških i bosanskih Srba u rat. Tako kasnije opservacije opisuju Slobu kao "ultimativnog vlastodršca koji je marginalizovao opoziciju".

Bivši agent Državne bezbednosti Božidar Spasić ističe da se po svim spisima jasno vidi koliko je psihološki profil Miloševića odrađen profesionalno, do najsitnijih detalja:

- Treba pomenuti da su ovi izveštaji CIA o Miloševiću samo delimično pisani u centrima federalne američke službe, a dosta toga je napisano u Beogradu. Iz dokumenta se može zaključiti da je CIA imala uz sebe ljude koji su okruživali Miloševića i bili odlično upućeni u njegovo ponašanje i odnose. I na suđenju u Hagu često je pominjano da je CIA imala veoma dobre saradnike na terenu, unutar državnog aparata.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi