Crkva Pokrova Presvete Bogorodice
Alo.rs!
Crkva Pokrova Presvete Bogorodice

Alo.rs!

Crkva Pokrova Presvete Bogorodice, Foto: Alo.rs!

Nakon 177 godina, koliko je prošlo od kako je izgrađena poslednja pravoslavna svetinja u Užicu, krajem 2018. godine počela je izgradnja novog hrama u naselju Krčagovo. Grad Užice je donirao parcelu kako bi se na njoj gradila crkva, a u sklopu proslave Dana grada u oktobru te godine osveštani su i temelji nove crkve posvećene Pokrovu Presvete Bogorodice.

Ovaj sveti objekat je planiran u modernom stilu po ugledu na manastir Sopoćane iz Raške oblasti. Procena je da celokupan projekat – crkva, parohijski dom sa pratećim objektima košta oko 600.000 evra, a sama crkva oko 300.000. Prostor crkvenog kompleksa zahvata oko 40 ari. Tu je napravljena crkva visoka 17 metara (zvonik kad bude završen biće metar viši od nje).

Nadležni paroh protojerej - stavrofor Ivan Despić kao i sveštenik u penziji protojerej Pavle Marković, zahvalni su posebno predsedniku građevinskog odbora Gospodinu Nikoli Selakoviću, opštini grada Užica, svim preduzećima, ali i celom državnom vrhu koji se zalaže za prikupljanje sredstava da ova svetinja bude dovedena do svog cilja, a cilj je da se u njoj Bogu služi - ističe Marković i dodaje šta uopšte izgradnja svetih domova treba da znači za ceo srpski narod.

- Ako Bog da na Vaskrs počinje služba po blagoslovu episkopa žičkog Justina. Po ugledu na svete Nemanjiće koji su prvo podizali hramove koji su i dan danas svedočanstvo i odbrana postojanja srpskog naroda i srpske države, mi treba da radimo i gradimo isto. Nemanjići su sačuvali Srbe, i sada se dičimo njihovim temeljima i manastirima koje su nam ostavili zauvek. Mi smo slika Božija i treba da sledimo naše pretke i po ugledu na njih podižemo svetinje širom naše lepe zemlje - rekao je Marković.

Nakon tri i po godine gradnje uskoro će se čuti i prva zvona sa nove crkve u Užicu. Kako Alo! saznaje u hramu osobene lepote, svetilišta za ponos svakog dela grada, u toku ove sedmice biće skinute skele koje su postavljene u unutrašnjosti crkve i počeće se sa iscrtavanjem velelepnih fresaki.

Užice odavno ima dve crkve: starija, posvećena Svetom Marku, oživela je pre tri stoleća u naselju Carina, a veća zidana u centru varoši, posvećena Svetom Đorđu, osveštana je 1844. godine. Još od tada se čeka da u gradu s obale Đetinje, koji se potom višestruko uvećao i proširio, bude podignut novi crkveni hram.

PROČITAJTE JOŠ: