Protest majki teško obolele dece
J.M.
Protest majki teško obolele dece

J.M.

Protest majki teško obolele dece, Foto: J.M.

Gorica Lukić, glavna organizatorka skupa, ispred grupe roditelja teško obolele dece ističe da je osnovna ideja protesta podizanje svesti o tome sa kakvim se sve poteškoćama susreću roditelji teško obolele dece.

- Diskriminacija je prisutna na svim nivoima, kao i zanemarivanje u državnim institucijama. Naš prvi zahtev, koji je i najvažniji je stavljanje svih neophodnih lekova na pozitivnu listu lekova RFZO-a. Drugi bi bio da se deca šalju na utvrđivanje dijagnoze i lečenje u inostranstvo. U Srbiji ima 1.348 majki čija deca nemaju dijagnozu, a od Nove godine nam je umrlo 32 dece - istakla je ona.

Sima Radovanović predstavnik organizacije "Čuvari anđela" i jedan od organizatora protesta priča za "Alo!" odakle ideja da se organizuje jedan ovakav skup.

Sima Radovanović

J.M.

Sima Radovanović, Foto: J.M.

- Ideja je tragično žalosna situacija u Srbiji po pitanju teško obolele dece. Očekujemo da ćemo zajedno sa roditeljima uspeti da dospemo do svesti političara i da ih podstaknemo da se pobrinu o budućnosti te dece. Mi ćemo do zadnjeg daha da se borimo da bolesni mališani imaju pravo na dijagnostiku, lečenje i terapiju - navodi on i dodaje:

- Tu je pitanje i diskriminacije, ta deca ne mogu u školu jer ih druga deca odbacuju. A drugo, kako neko ko je zaista invalid da u našim uslovima stigne do škole. Zatim, kada je jedan član porodice bolestan, bolesna je i cela porodica, a psihološka podrška izostaje. Roditelji teško bolesne dece postaju socijalni slučajevi jer nemaju status staratelja.

Marija Protić, prosvetna radnica koja podržava ovaj skup ukazje na problem nedostatka pedagoških asistenata u radu sa bolesnom decom.

- Nije rešen problem nedostatka pedagoških asistenata za decu sa invaliditetom. Uprkos opomeni upućenoj Ministarstvu prosvete od strane poverenice za zaštitu ravnopravnosti Brankice Janković deca i dalje nemaju ove asistente. U Hrvatskoj je ovaj problem rešen donacijama iz fondova EU. Kod nas, mi naime možemo taj projekat da prekopiramo i da se odnese u Kancelariju za evropske integracije. Grupa za socijalnu inkluziju je dobila 990 miliona dinara u budžetu, gde je taj novac kad nemaju ni pedagoške asistente u školama - kaže ona.

Božidar Šeljegović

J.M.

Božidar Šeljegović, Foto: J.M.

Božidar Šeljegović, ispred Udruženja za zaštitu prava i potreba stanara Srbije takođe je podržao protest.

- Došao sam ovde jer treba da se predstavi veliki društveni problem, deca jedu hranu koja nije zdrava. Zagađena je hrana, voda i vazduh. Treba pozvati organe iz Ministarstva trgovine i organe nadzora, tržišne inspekcije koje bi trebale da kontrolišu detaljnije hranu, kako se deca ne bi razboljevala. Takođe, treba vidno istaći na ambalaži šta je ta hrana. Jer ranije smo imali isto decu, ali se ona nisu ovoliko razboljevala - kaže on. 

Ljiljana Kostić

J.M.

Ljiljana Kostić, Foto: J.M.

Protest je podržalo i Udruženje "Majke sa troje dece".

Ljiljana Kostić, Beograđanka koja je sa svojim detetom podrška skupu, ističe da je ovde jer niko od nas ne zna kad mu se ovako nešto može desiti.
- Mi smo jedno dete izgubili jer je vakcinisano kada nije smelo i nažalost nije preživelo. I da jeste, bila bi joj potrebna pomoć. Ovde smo u znak solidatnosti roditeljima koji su trenutno u problemu - rekla je ona.

Igor Jakšić

J.M.

Igor Jakšić, Foto: J.M.

Igor Jakšić, predsednik pokreta "Narodna jaka Srbija" ističe da je pre svega kao roditelj došao da podrži skup, u nadi da će država obezbediti novčana sredstva koja su mnogim porodicama preko potrebna za lečenje dece.
- Neophodno je osnovati fondove iz kojih će se finansirati lečenje teško bolesne dece, i njihovim roditeljima omogućiti osim materijalne, psihološku podršku - kaže Jakšić.

 

 

Komentari (8)

Marija

05.03.2017 13:45

TRBALI STE POZVATI A,V, I MINISTRE ODGOVORNE ZA OVA PITANJA. GDE SU SADA SVI KADA IH GRADJANI TREBAJU.OVO JE TUZNO DA SE MORA PROTESTVOVATI ZA NESTO STO JE HUMANO I POTREBNO.

vitez

05.03.2017 19:21

@Marija - Nemaju vremena, skupljaju potpise i utrkuju se ko će bolje i više se dodvoriti Vučiću.

nada

05.03.2017 14:09

sramota za ovu drzavu , jadna deca i njihovi roditelji

Predrag

05.03.2017 20:20

@nada - Zašto kriviš državu. Naša država je najlepša. Ako napraviš saobraćajni udes, da li će biti kriv automobil ili TI koja si upravljala vozilom? Svi pljuju po državi i okrivljuju je za sve i svašta, ali svi znamo KO SE KRIJE IZA TOG PLJUVANJA

Zoran

05.03.2017 22:36

@nada - Predraže, zašto si ostrašćen. Igrom slučaja otac sam 10to godišnjeg slepog dečaka koji ima još mnogo pratećih problema (ne žvaće,ne hoda, nosi pelene..) ide u specijalnu školu i zavistan je od tuđe nege i pomoći. Raspust je od 13.06. do 01.09. a mi onda ne znamo gde ćemo sa njime. Kada smo probali da ga upišemo u dnevni boravak za Decu i omladinu' na B.Kosi rekli su nam da se čeka 2-3 god pri čemu su korisnici od 14g do 53g. Ko je onda kriv kad socijalno osigurani ne možemo 3 m da zbrinemo dete?

QQQQQQQQQQQQQ

05.03.2017 21:22

Šta će vama treba Slavici Djukić Dejanović. Mene bi bilo sramota da se posle ovoga kandidujem za predsednika ponovo, ali OBRAZ DJON!!!!!

nik

05.03.2017 22:12

Sta je sa zakonom roditelj njegovatelj sve zemlji u okruzenju ga imaju.

Vox

05.03.2017 22:16

Podrška ovom skupu ...polovina bi bila zdrava da nas ne ucenjuju prebogati vakcinaši....jima trebaju zamorci