Škola Razmak između klupa
Tanjug / Dragan Kujundžić
Škola Razmak između klupa 2

Tanjug / Dragan Kujundžić

Škola, Foto: Tanjug / Dragan Kujundžić

Do početka nove školske godine ostalo je manje od mesec dana, a kako je najavio ministar prosvete Mladen Šarčević, đaci 1. septembar zbog trenutne epidemiološke situacije moraju dočekati sa zaštitnom opremom ili će u suprotnom biti kažnjavani. Međutim, upravo to novo pravilo zadaje glavobolju roditeljima, koje ovih dana najviše muči pitanje kako da svoje školarce ubede da nose zaštitne maske.

Preporučujemo i:

Stručnjaci za „Alo!“ ističu da roditelji ne bi trebalo da paniče ukoliko njihovo dete odbija da nosi masku, već da sa njima što više razgovaraju pre početka nastave i predoče im značaj ove vrste zaštite.

Napravite maske za čitavu porodicu

Pedagog Sofija Adamović savetuje čitaoce „Alo!“ novina da sa svojom decom naprave maske za čitavu porodicu kako bi ih ona lakše prihvatila. - Budite maštoviti, oslikajte sa svojim detetom maske i personalizujte ih. Najbolje je detetu reći šta vi želite da nacrtate na svojoj maski i objasniti zašto je to vama važno, kako biste onda od njega saznali koje motive ono želi na svojoj, a potom ga pitajte šta za njega predstavlja detalj koji je želeo da nacrta na maski - kaže Adamovićeva.

Pedagog Sofija Adamović navodi da bi roditelji trebalo već sada da razgovaraju sa decom na ovu temu u skladu sa njihovim uzrastom i da pokušaju da im objasne da je nošenje maski zapravo normalna stvar u vremenu epidemije.

- To je važno posebno kod mlađe dece jer oni osećaju nesigurnost kada na licu osobe sa kojom komuniciraju ne mogu da uoče poruke izraza lica, naročito osmeha. Zato kod kuće kroz igru treba vežbati pravilno stavljanje i nošenje maske, razgovor pod maskama, pa tek onda s detetom zajedno izaći u javnost - savetuje Adamovićeva.

Prema njenim rečima, roditelj moraju znati da u ovim vanrednim okolnostima moraju biti model ponašanja detetu, bez obzira na to kog je ono uzrasta.

škola upis,

Tanjug/Sava Radovanović

škola upis,, Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Ukoliko roditelji nose masku, i deca će je lakše prihvatiti. Ova mera treba da im se predstavi kao jedina normalna, korisna i potrebna stvar, a ne kao veliko opterećenje. Sva pitanja, strahovi i želje deteta odvijaju se kroz proces igre, pa im značaj maski možete pokazati i kroz igru. Igra doktora i medicinske sestre, naučnika, superheroja koji spasavaju svet jedan su od najboljih načina kako da dete prihvati situaciju u kojoj se nalazi. Takođe, možete obezbediti i maske i za njihove omiljene igračke, lutke, životinje - kaže naša sagovornica.

Međutim, Adamovićeva ističe da je pre početka školske godine ipak najvažnije da roditelji pruže detetu podršku i odgovore na sva njegova pitanja u vezi s novim pravilima ponašanja u učionici, a posebno osetljiva grupa, prema njenim rečima, jesu tinejdžeri.

- Vrlo je moguće da maska neće biti „in“ među starijom decom jer, na primer, prekriva sjaj za usne, nov ruž ili drugu pažljivo odabranu šminku. U tom slučaju roditelji ne treba da padaju u vatru, već da smireno razgovaraju sa decom, pronađu na internetu primere njihovih idola, modela, umetnika koje oni uvažavaju, a koji se u medijima pojavljuju s maskama i promovišu odgovorno ponašanje, pokazati to detetu i sa njim diskutovati o tome - savetuje naša sagovornica. 

Pročitajte još:

Komentari (1)

rasko

09.08.2020 08:17

Deca sa maskama u ucionici? Najblaze receno diskutabilno. Ne obolevaju, kazu lekari... ali im se pluca razvijaju? Pa kako? Cirkulacijom vazduha?