Nedeljko Todorović
Printscreen
sneg, Beograd, ljudi, ulice, vreme

Alo!/Nenad Vujanović

sneg, Beograd, ljudi, ulice, vreme, Foto: Alo!/Nenad Vujanović

* Meteorolog Nedeljko Todorović kaže da sneg ove godine u Beogradu neće pasti do 23. novembra, kako statistika nalaže

* Ipak, vreme je da se letnja odeća zameni zimskom jer će od idućeg ponedeljka temperatura početi da pada

* Jak vetar će u narednom periodu građanima predstavljati glavni problem

Nedeljko Todorović objašnjava da svako povećanje brzine vetra, a pogotovo košave, za jedan metar u sekundi ima efekat hlađenja za približno jedan stepen.

- Ako je brzina vetra šest metara u sekundi, to je kao da je šest stepeni hladnije - kaže Todorović.

Hladnoća, vetar, mraz

Alo!/Nenad Vujanović

Hladnoća, vetar, mraz, Foto: Alo!/Nenad Vujanović

Najavljuje da će košava duvati u utorak i sredu, a zatim ponovo od petka do ponedeljka. Ističe da pravilo po kojem košava uvek duva neparan broj dana nije tačno.

- To je neko narodno verovanje. Možda ima smisla, ali nije precizno, pogotovo ne u Južnom Banatu gde duva duplo veći broj dana nego u Beogradu - kaže Todorović.

 

Juče je na snazi bio žuti meteo-alarm, što znači da brzina vetra prelazi 17 metara u sekundi, odnosno 60 kilometara na čas, objašnjava Todorović. Navodi da je u Južnom Banatu i Zapadnom Pomoravlju na snazi narandžasti meteo-alarm odnosno upozorenje da brzina vetra prelazi 24 metra u sekundi, a da je košava u Vršcu danas duvala i brzinom od 100 kilometara na čas.

sneg, Beograd, ljudi, ulice, vreme

Alo!/Nenad Vujanović

sneg, Beograd, ljudi, ulice, vreme, Foto: Alo!/Nenad Vujanović

Iako se sve češće dešavaju nesreće čiji je uzročnik jak vetar, Nedeljko Todorović kaže da nema mesta za strah i da samo treba biti oprezan i obratiti pažnju na upozorenja meteorologa.

- Žuti meteo-alarm je više informacija nego upozorenje, a kada je na snazi narandžasti, vetar može napraviti štetu. Moguće je da podigne neki slabije pričvršćen krov, staro drvo ili saobraćajni znak - objašnjava Todorović.

 

Bez snega u skorije vreme

Statistika kaže da prvi sneg u Beogradu padne 23. novembra. Todorović kaže da statistika ne greši, ali zavisi samo kako je tumačimo.

- Ove godine sneg neće padati 23. novembra. To je samo statistički izračunat srednji dan. Može da padne i ranije i kasnije. Ove godine će pasti kasnije. Prošle godine je pao ranije, već 18. novembra - podseća Todorović.

Ističe da će temperatura padati od idućeg ponedeljka, pa se u brdsko-planinskim predelima sneg može očekivati krajem novembra, dok za niže predele još uvek nije izvesno. Upozorava da je poželjno polako izvlačiti toplu odeću koja će pogotovo biti potrebna u jutarnjim i večernjim satima.

Bonus video