Leto, vrućine, toplota
Tanjug/Zoran Zestic
Leto, vrućine, toplota

Tanjug/Zoran Zestic

Foto: Tanjug/Zoran Zestic

* Prema prognozama meteorologa, pravo tropsko vreme zadržaće se do kraja ove nedelje

* Od sledeće sledi nagli pad temperature

* Biće svežije za 7 do 10 stepeni Celzijusa, sa mestimičnim pljuskovima i grmljavinom, a ponegde je moguća i nepogoda

Četvrtak nam donosi sunčano i toplo vreme uz jugoistočni slab i umeren vetar. Najniža temperatura od 14 do 22 °C, a najviša dnevna od 32 do 35 °C. Upravo će Beograd biti taj gde će današnja dnevna temperatura dostići 35. podeok.

Pročitajte još:

Prema prognozama meteorologa, pravo tropsko vreme zadržaće se do kraja ove nedelje, a već od sledeće sledi nagli pad temperature.

Sutra nas takođe čeka sunčano i veoma toplo vreme. Duvaće i slab i umeren jugoistočni vetar. Najniža temperatura biće od 14 do 21 °C, a najviša dnevna od 32 do 35 °C. U glavnom gradu će biti svežije za stepen u odnosu na današnji dan, odnosno maksimalna dnevna temperatura kretaće se oko 34 stepena Celzijusa.

Vikend pred nama biće takođe veoma topao. Subota će biti pretežno sunčana i veoma topla. Posle podne, uz lokalni razvoj oblačnosti, moguća je kratkotrajna kiša, ili pljusak sa grmljavinom, uglavnom u brdovito-planinskim predelima. Vetar slab, jugoistočni. Najniža temperatura od 14 do 21 °C, a najviša dnevna od 30 do 34 °C. U glavnom gradu temperatura nastavlja da pada za jedan stepen, te nas tako prvog dana vikenda u Beogradu očekuje najviša temperatura od 33 °C.

Vreme, ljudi

Alo/ Ana Paunković

Foto: Alo/ Ana Paunković

Pad temperature za 10 stepeni

Ovako letnje vreme nastaviće se do utorka (03. septembra) kada će biti sunčano i toplo, uz najvišu temperaturu između 30 i 34 °C. U utorak uveče na severozapadu, a zatim i u ostalim krajevima zemlje dolazi do naoblačenja i osveženja sa kišom, pljuskovima i grmljavinom.

Prema sadašnjim predviđanjima, od srede temperatura naglo pada pa će tako 4. septembra i 05. septembra biti svežije za 7 do 10 stepeni Celzijusa, sa mestimičnim pljuskovima i grmljavinom, a ponegde je moguća i nepogoda. Ovom epizodom završava se letnje vreme u Srbiji, a zatim se očekuje umereno toplo vreme.

Leto toplije od proseka

Leto na izmaku bilo je toplije od proseka, ali se nisu ostvarili katastofični scenariji nekih meteo službi, nije bilo izrazito ekstremnih vrućina. Najviša izmerena temperatura bila je 38 stepeni Celzijusa, a broj dana sa temperaturom jednakom, ili višom, od 35 stepeni bio je oko i malo ispod proseka.

Ne izlazite napolje i pratite uputstva stručnjaka! Svaki četvrti stanovnik naše zemlje u ogromnoj opasnosti!

AUTOR: RTS/ Alo.rs/ N.M. DATUM I VREME: 29.08.2019. 11:36 Obratite se lekaru ako se pojave simptomi! Foto: Tanjug/Zoran Zestic * U Srbiji je upaljen crveni alarm zbog ambrozije * Izmerene povećane koncentracije polena ambrozije, i to od dva do čak 10 puta iznad graničnih * Kako je koncentracija polena povećana u vazduhu, ne preporučuje se provetravanje prostrorija Kijanje, kašljanje, suze - mnogi ovih dana imaju ove ili neke slične simptome.

Primera radi, u Beogradu je prosečan broj takvih dana 5, a ovog leta do sada ih je bilo 3. U izrazito toplim letima, na primer 2012. i 2017. godine bilo ih je 24 i 26, respektivno.

Najkišovitiji mesec jun

Jun je bilo kišovit, ponegde sa 2-3 puta većom količinom padavina, sa čestim pljuskovima, grmljavinom, kao i nepogodama sa jakim pljuskovima i gradom. U julu smo imali period od 8 svežih dana (od 8. do 15. jula). Na dan 10. jula u Beogradu je najviša dnevna temperatura bila svega 20 stepeni. Inače, u većini mesta bio je manjak padavina. Toplo i suvo bilo je i u avgustu, sa malim brojem dana sa pljuskovima, a prema evidenciji RHMZS-a, najizraženiji su bili 02. 08. odnosno, na Svetog Iliju.

Bonus video

Gori automobil na Pupinovom mostu!