Zagađenje
Alo!/ Masanori Jošida
Zagađenje

Alo!/ Masanori Jošida

Zagađenje, Foto: Alo!/ Masanori Jošida

Kako prema najavama meteorologa snažnijeg vetra narednih dana neće biti, to znači da ćemo i naredne sedmice udisati otrove.

Pošto smo videli da nema nikakve vajde od Gorana Trivana, ministra za zaštitu životne sredine, koji ne voli da se meša u svoj posao, ali ruku na srce ni od drugih, sve oči građana Srbije uprte su u meteorologe i njihove prognoze.

Prema rečima meteorologa Đorđa Đurića, košava koja je juče duvala rasterala je maglu i smanjila zagađenje u košavskom području, dok je u ostalim delovima Srbije koncentracija štetnih materija u vazduhu i dalje bila znatno povećana. U celoj Srbiji danas će, kako ističe, duvati vetrić, koji ništa neće promeniti. Snažnijeg vetra narednih dana nema na vidiku, što znači sve Jovo nanovo.

Trivan je živ!

„Je li živ Goran Trivan?“, upitala je juče voditeljka jutarnjeg programa ministra životne sredine koji je sedeo preko puta nje, podsetivši da je to pitanje nedavno postavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić premijerki Ani Brnabić povodom reagovanja javnosti na veliku zagađenost vazduha koja već danima pogađa gradove širom Srbije.

- Najpre da konstatujemo da ste živi, to je dobra vest - kazala je ona, dok je Trivan rekao: „Kako za koga, za mene je dobra!“

Na konstataciju da je utisak da ga nije bilo, on je odgovorio: „Loš vam je utisak“, tvrdeći da je poslednjih dana imao čak 260 objava, ali da fizički ne može uvek da bude prisutan na svakom mestu jer je imao i druge ranije zakazane obaveze.

- U košavskom području smo u subotu malo prodisali, ali dobar deo Srbije i dalje diše katastrofalno, i to je, pre svega, slučaj u Negotinskoj krajini, Bačkoj, Podrinju, Mačvi i kotlinama zapadne Srbije. Ti delovi zemlje su i dalje pod maglom i nije došlo do poboljšanja vazduha ili je poboljšanje zanemarljivo. Međutim, od ponedeljka, tamo gde je za vikend bilo nešto bolje doći će do pogoršanja. Da bi se poboljšao kvalitet vazduha u svim delovima Srbije, bilo bi dobro da duva snažan severozapadni vetar. Međutim, njega narednih dana nema na vidiku - objašnjava za „Alo!“ Đorđe Đurić, meteorolog „Weather2Umbrella“.

Narodne sedmice, kako navodi, najkritičnije će biti na području Vojvodine, Beograda, Mačve i Podrinja, kao i u onim delovima gde postoje najveći zagađivači.

Đurić kaže i da zagađenje i magla nisu ništa novo, da se to događalo i prethodnih godina, samo što je tada vetar duvao češće, pa u kontinuitetu nije bilo toliko dana sa tako zagađenim vazduhom.

- Mi smo prethodnih dana bili kao pod nekim poklopcem, odnosno, imali smo snažan anticiklon i visok pritisak, bez ikakvog strujanja vazduha. To je kao da sedite u kancelariji i da je sve zatvoreno. Na to dodajte cigarete, odnosno, ako se puši celog dana u takvoj zatvorenoj prostoriji isto je kao situacija kakvu smo imali prethodnih dana u gradovima i svim naseljenim mestima. Na pojavu magle nismo uticali mi, već ju je stvorila priroda, ali jesmo na zagađenje, i to zbog izduvnih gasova i raznih postrojenja - navodi Đurić.

Bez pravog snega do kraja meseca

Meteorolog Đorđe Đurić navodi da se danas očekuje slab sneg u centralnom i zapadnim delovima Srbije, a pokoja pahulja mogla bi da padne i u Beogradu.

- Do kraja meseca ne treba očekivati neki pravi zimski scenario u smislu obilnih padavina i neke ozbiljnije promene vremena - navodi Đurić.