Vremenska prognoza, šetnja
Tanjug
Vremenska prognoza, šetnja

Tanjug

Foto: Tanjug

Izrazito nestabilna vremenska situacija ove godine uslovila je čestu pojavu olujno-gradonosnih oblaka. Još nismo „pregurali“ trećinu sezone odbrane od grada, a već je utrošeno rekordnih 4.684 rakete, što nije zapamćeno u istoriji, navodi se u hitnom saopštenju Repuličkog hidrometerološkog zavoda.

Kako se navodi dalje, potrošeno je za 1.395 raketa više nego što je bila ukupna potrošnja u 2015. godini.

"Samo za poslednja tri uzastopna dana ispaljeno je 2.759 raketa, što do sada nije zabeleženo. Na dan 10. juna ispaljeno je preko 1.200 protivgradnih raketa sa 284 protivgradne stanice, što je rekordna količina raketa ispaljenih u jednom danu. Vrednost do sada ispaljenih raketa, za jedan mesec i 25 dana ovogodišnje protivgradne sezone, je 1,5 miliona evra", navodi se u hitnom saopštenju RHMZ.

Štete od grada, dodaju, minimalne su u odnosu na poljoprivredne površine zahvaćene jezgrima kumulonimbusnih oblaka, koje su bile realno ugrožene od grada.

Ovih dana svedoci smo stravičnih nepogoda koje su zadeseile veći deo Srbije.

Zlatibor je juče pogodilo snažno nevreme. Grad veličine zrna graška padao je 15 minuta. Nevreme praćeno gradom zahvatilo je i okolinu Nove Varoši. Na početku protivgradne sezone skoro da nema dana bez nevremena, te je ove sedmice zabeležen istorijski rekord po broju ispaljenih protivgradnih raketa.

Građani su sigurni kada znaju da ima protivgradne zaštite, a ove sedmice je dejstvovala na području cele Srbije.

Bojan Gavrić iz Ministarstva poljoprivrede, kaže za RTS, da Srbija ove godine ima 17.000 raketa na stanju, što nabavljenih, što preraspoređenih iz prošlih sezona. Ističe da je prosek trošenja raketa je nešto preko 11.000 raketa na godišnjem nivou.

"Republički hidrometeorološki zavod se obraća Ministarstvu i mi sa njima u komunikaciji određujemo koje su dodatne količine potrebne da bi se zaštitilo područje Republike Srbije", kaže Gavrić.

Objašnjava da broj protivgradnih stanica varira iz godine u godinu, u zavisnosti od toga koliko je strelaca na terenu.

"S obzirom na to da smo krenuli sa automatizacijom, to utiče i na broj jer tamo gde se uradi automatizacija, u tom području broj protivgradnih stanica varira. U ovom momentu je na području Republike Srbije oko 1.300 sistema, što ručnih, što automatizovanih", objašnjava Gavrić.

Vetar slab i umeren severozapadni. Jutarnja temperatura od 12 do 16 stepeni, najviša dnevna od 23 do 26 stepeni.

Grad, nevreme

screenshoot/Facebook

Foto: screenshoot/Facebook

"Činjenica je da je stanovništvo u našim ruralnim područjima nešto starije i u tim delovima imamo probleme. Otud i automatizacija", kaže Gavrić.

Objašnjava da protivgradna zaštita nije apsolutna.

"U Ministarstvu poljoprivrede primenjujemo i druge tipove zaštite - protivgradne mreže na koje dajemo subvencije do milion i po dinara i osiguranje za najugroženijih pet područja", kaže Bojan Gavrić.

Evo prognoze po gradovima Srbije.

Na tabeli koju je objavio RHMZ prikazano je da će najtopliji gradovi danas biti Novi Sad, Loznica i Negotin, a da će na Kopaoniku biti samo 12 stepeni!

RHMZ

Print Screen

Foto: Print Screen

Zatim će ponovo biti promenljivo i nestabilno, mestimično sa kišom i lokalnim pljuskovima sa grmljavinom.