student, tinejdžerka, ispit, škola
Profimedia.rs
student, tinejdžerka, ispit, škola

Profimedia.rs

Ilustracija, Foto: Profimedia.rs

Profesor dr Gordana Zlatanović, šef katedre za oftalmologiju na Medicinskom fakultetu u Nišu, zaposlila je kao svog asistenta na predmetu Oftalmologija svoju ćerku dr Maju Živković, pa sada zajedno vedre i oblače u ustanovi koja školuje buduće lekare.

Ko hoće šesticu, umesto da sedne i nauči, treba da profesorki u privatnu kliniku odvede jednog pacijenta, a oni malo ambiciozniji, koji bi desetku, moraju ih dovesti pet.

Operacija (jedno oko) Cena

Katarakta                  Oko 950 evra

Lasersko skidanje dioptrije Od 500 evra

Sve ovo tvrde potpuno utučeni studenti Medicinskog fakulteta, koji uprkos danonoćnom učenju ne mogu da polože ispit kod profesorke Zlatanović, pošto, kako kažu, znanje nije dovoljno, već je potrebno i podvođenje pacijenata. 

- Vežbe se kod dr Zlatanović svode na uslovljavanje za pozitivnu ocenu. Umesto da nas uči, profesorka od nas zahteva da nađemo pacijente za njenu privatnu očnu bolnicu kojima je potrebna operacije katarakte ili lasersko skidanje dioptrije.

Gordana Zlatanović

Printscreen

Gordana Zlatanović, Foto: Printscreen

Za svakog pronađenog pacijenta dobijate šesticu, blanko upisanu bez odgovaranja, a kasnije otvoreno nude po 50 evra ako ponovo nađete nekog pacijenata.

Dr Gordana Zlatanović pala tokom čistke u zdravstvu

Dr Gordana Zlatanović je javnosti postala poznata kada ju je dr Zlatibor Lončar, ministar zdravlja, 2016. godine sa još 10 rukovodilaca zdravstvenih ustanova, nakon izveštaja o kontroli bolnica, smenio sa mesta direktora Klinike za očne bolesti KC Niš. Ona je, podsetimo, do tada u državnoj klinici bila šef i svom sinu, ćerki i zetu, a javna je tajna da je tada slala pacijente u svoju privatnu očnu kliniku.

Kako čujem, najnovija ponuda je da ako pronađete pet pacijenata i pošaljete ih u njihovu kliniku, dobijate 10 iz Oftalmologije bez odgovaranja - objasnio nam je jedan od studenta i dodao da se na vežbama ništa ne radi, osim što akademci slušaju da su majka i ćerka vrhunski lekari, a da su studenti zamorčići koji moraju da im nalaze pacijente. 

Međutim, nisu studenti jedini koji imaju, kako sami kažu, nerešiv problem. Jedan od profesora Medicinskog fakulteta u Nišu objasnio je da je Zlatanovićeva na katedri za oftalmologiju napravila sistem za zloupotrebu službenog položaja najpre zaposlivši svoju ćerku, a potom i sprečavajući druge asistente u napredovanju.

- Lično je raspisala konkurs za prijem svoje ćerke na mesto asistenta na katedri za oftalmologiju, a zatim je zapretila ostalim mladim lekarima koji su ispunjavali uslove da se ne prijavljuju jer će imati problem s njom - objasnio je profesor i dodao da uprkos tome što dva asistenta trenutno na toj katedri ispunjavaju uslove da budu imenovani u zvanje docenta, Zlatanovićeva namerno ne raspisuje konkurs jer čeka da njena ćerka stekne uslov za to zvanje.

Na drugoj strani, profesorka Zlatanović je navela za naš list da pomenute tvrdnje studenata i našeg izvora nisu istinite.

- Nema govora, takve stvari zaista nisu tačne - rekla je ona.

Studenti spremaju blokadu fakulteta

Studenti su se, kako kažu, povodom rešenja svog problema obraćali Agenciji za borbu protiv korupcije, dekanu Medicinskog fakulteta i Ministarstvu prosvete, međutim, nisu dobili odgovor.

Igor Jakšić

Privatna arhiva

Igor Jakšić, Foto: Privatna arhiva
 

- Ukoliko se ova stvar uskoro ne razreši, blokiraćemo fakultet. Imamo podršku Igora Jakšića, predsednika Udruženja „Narodna jaka Srbija - Živi zid“, koji je uvek spreman da strane na stranu akademaca.

Komentari (15)

Nišlija

26.06.2018 20:09

Dobro jutro ! Pa ovo zna ceo Niš, a zna i ministar. Hoće li joj bar sada neko stati na rep?

Monika

26.06.2018 20:26

I na Visokoj poslovnoj školi strukovnih studija u Novom Sadu uslovljavaju kupovinom knjige iz Ekološkog menadžmenta.

Mikica

26.06.2018 20:54

E ajde sad nesto o privatnim fakultetima...napljuvani su a koliko vidim drzavni su se srozali da nema dalje. Kragujevacki pravni,sad ovaj...

Ela

27.06.2018 08:22

@Mikica - Bome ja sam na privatnom fakultetu , i evo danima ucim , nema ocene na lepe oci , ali na drzavnim kako citam ima , kada se bude zaposljavalo opet ce prednost imati sa drzavnog.

Rade

26.06.2018 21:02

Koliko je samo ,,Zlatanovića" u Srbiji,u sfim sferama državne uprave,zdravstva, sudstva.....Dobro je da i postojimo.

Ana

26.06.2018 21:55

Ta bar ima diplomu a sekretar Masinskog fakulteta u Beogradu je nema!!!

Anja

26.06.2018 22:23

Pokusali su da me ,,deru"preko malog deteta a pri tom ni dijagnoza nije bila ispravna...srecom videla sam na vreme o cemu se radi i pobegla a dete hvala Bogu sada ima pravi tretman.

TANJA

26.06.2018 23:00

ZASTO NIJE PRIJAVLJENO INSPEKCIJI DA JE "MAJKA"ZAPOSLILA CETKU NA FAKULTETU NA KOM RADI.NIJE TO NJENA PRIVATNA FIRMA.JEL BIO KONKURS...OVO NIJE SLUCAJ ZA NOVINE VEC ZA INSPEKCIJU.I TO OZBILJAN SLUCAJ.

Čika Jova

27.06.2018 10:29

@TANJA - Ko da je prijavi kad većini profesora deca su zbrinuta na fakultet ili na niškim klinikama.

Oftalmolog

27.06.2018 05:58

Sramota,zbog takvih nas i ljude koji pošteno radimo svoj posao,pacijenti i mrze....znači..mala plata u državnom sektoru,lepo,pređeš kod privatnika i radiš ...ne sediš na dve stolice.

Bla,bla, trućć...

27.06.2018 08:37

Profesorka obrazuje studente kako se pravi imperija odavno. To što niko od "nadležnih" ne samo da nije reagovao, već je branio dotičnu prilikom sličnih pritužbi, trebalo bi da vam pojasni u kakvom društvu živimo i ko nam "obrazuje" omladinu. Dakle, strašno...

Dora

27.06.2018 08:41

Dođite malo novinari u Subotičku bolnicu,vi bi bili šokirani.Mislim da smo pobednici....u negativnom smislu naravno.Ne zna se ko je gori,dal spremačice,dal sestrice,a o lekarima da ne govorim.Blagi užas

Čika Jova

27.06.2018 10:25

Ništa novi. Većina profesorske dece je zapošljeno na fakultet, kad da su bogom dani za naučnike. Većina ima privatne klinike, rade na tri, četiri mesta. Na fakultit, na državnoj klinici, na svojo... Šta mislite da li mogu svud pošteno da odrade radno vreme?

Student

27.06.2018 15:47

Ovo je tolika laz da je smesno! Prof.Zlatanovic je najbolja na katedri, i svi studenti prizeljkuju nju za ispitivaca! Jedna jako kulturna, fina i vaspitana dama, koja studenta postuje kao kolegu, a to sto pojedini ne mogu da nauce knjigu od 100str to je sramota!

banjac

29.06.2018 09:17

sve je tacno, liste cekanja za operaciju katarakte su vestacki kilometarske da bi ljudi otisli kod nje privatno. niskom ginekologu su skoro polomili ruke, a plasticara su ugarili sekirom po sred tikve. profesorka samo napred