PAMETNI LJUDI Profesori Bogoslovije: Bezuslovno odbaciti peticiju protiv Darvina!

Grupa profesora sa Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta u Beogradu oglasila se povodom peticije za "ukidanje Darvina" koja je podigla mnogo prašine u javnosti.

Bogoslovija
Bogoslovija, Foto: Rajko Ristić

Profesori ističu da inicijative za "slične revizije" ne mogu poteći od grupe građana, bez obzira na njen sastav, već samo od same nauke, piše B92.

"Put za ovakvu reviziju je dugačak i dobro utaban viševekovnom naučnom praksom koja je i omogućila naučni progres u čijim blagodetima danas ponekad uživamo, a zove se naučni rad", navodi se u pismu.

Kako se navodi, svaki od potpisnika ima priliku da prilježnim naučnim radom, na "osnovu mnoštva 'dokaza' koje su naveli na dve štampane strane, postulira novu teoriju koja će, ukoliko stekne odobrenje naučne zajednice, zameniti teoriju evolucije".

"No, pošto je put (željene) revizije naučnih teorija samo jedan (tj. gore pomenuti), zaobilaznice i prečice (u vidu peticija) moraju se, naravno, bezuslovno odbaciti", navode profesori.

Ministarstvo ne zanima peticija protiv Darvina

Akademici traže izbacivanje Darvina iz škola!

Potpisnici ističu da je teorija evolucije jedina trenutno naučno prihvaćena teorija koja objašnjava razvoj života na Zemlji.

"Bez obzira na prigovore koji joj se mogu uputiti i poteškoće koje ima prilikom objašnjavanja pojedinih fenomena u istoriji razvoja života, trenutno ne postoji nijedna plauzibilna alternativna naučna teorija koja bi mogla da je zameni. Iz tog razloga, smatramo da u programu nastave biologije, na svim obrazovnim nivoima, ne postoji ništa što bi trenutno moglo da zameni teoriju evolucije ili da barem bude predstavljeno kao njena jednako plauzibilna alternativa", piše u pismu.

Čarls Darvin
Čarls Darvin, Foto: Profimedia

Takođe, oni podsećaju da postoji stav široko prihvaćen od naučne zajednice teologa širom sveta, da ne postoji nikakva "biblijska teorija stvaranja" koja se može shvatiti kao naučna teorija koja bi, kao takva, predstavljala naučnu alternativu teoriji evolucije.

"Iz tog razloga, smatramo da ne postoji nijedan razlog zbog koga bi se, u okviru nastave iz biologije, fizike, antropologije ili geografije (a podsećamo da se, jednako kao i o razvoju života, „teorije“ iz svih ovih nauka mogu pronaći u Svetom Pismu), izučavala svetopisamska naracija koja se, naizgled, bavi istim pitanjem kao i pomenute nauke. Sveto Pismo, dakle, nije, niti može biti, shvaćeno kao udžbenik ili konačni arbitar bilo koje naučne discipline", piše u pismu.

Potpisnici skreću pažnju na to da tekstovi o stvaranju iz Knjige postanja 2čak ni žanrovski ne odgovaraju naučnom tekstu".

"Shvatanje Svetog Pisma kao poslednjeg kriterijuma istine svake pojedinačne nauke potiče iz (teološki neutemeljene) ideologije američkog kreacionizma. Zbog svega toga, uvereni smo da alternativa jednoj naučnoj teoriji može biti samo druga naučna teorija", kažu oni.

Na drugoj strani, oni navode da biblijska naracija o stvaranju, kao i mnogo šta drugo, može i treba da se izučava, u osnovnim i srednjim školama, u okvirima nastave iz veronauke, književnosti, umetnosti, filosofije i sl, kao i u okvirima odgovarajućih visokoškolskih programa.

"Ta vrsta obrazovanja donosi važnu i preko potrebnu lepezu saznanja o hrišćanskom shvatanju Boga, sveta i čoveka, a uz to i sistem vrednosti koji igra važnu ulogu u obrazovanju i vaspitanju dece. Hrišćanska vera u Trojičnog Boga, koji je slobodni tvorac sveta i života, uopšte nije (nužno) u sukobu sa teorijom evolucije", navode profesori.

Grupa profesora sa Bogoslovskog fakulteta ističu i da "baš kao što hrišćansko tumačenje Svetog Pisma na polju biologije ne može ponuditi valjanu naučnu alternativu, ni biologija (fizika, ili antropologija) ne može ponuditi valjanu religijsku alternativu hrišćanskom učenju o Bogu, čoveku i svetu".

"Svaki sličan pokušaj, kakav se može sresti među brojnim zastupnicima scijentizma, budući zasnovan na temeljnom nerazumevanju, principijelno odbacujemo", piše u pismu.

Na kraju, oni izražavaju načelno uverenje u vrednost očuvanja autonomije naučnih disciplina, kao i uverenje da nastavni program iz veronauke, biologije, fizike (i drugih prirodnih nauka) nije u međusobnom konfliktu koji zato ne treba veštački i po svaki cenu izazivati.

"U svetlu svega prethodno rečenog, izražavamo nadu i uverenje da nadležne institucije, prvenstveno Narodna skupština i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, neće reagovati na pomenutu peticiju pokretanjem ikakvog procesa koji bi doveo u pitanje izučavanje teorije evolucije u okvirima osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja u Republici Srbiji. Samo na taj način će biti obezbeđena vrednost i autonomija nauke, koja, kako se u spomenutoj peticiji s pravom ističe, ne sme biti zatvorena u okvire dogme i ideologije", piše u pismu.

Potpisnici su redovni profesori episkop dr Maksim Vasiljević, protoprezviter dr Vladan Perišić, protoprezviter dr Radomir Popović, dr Predrag Dragutinović, vanredni profesori dr Rade Kisić, docenti đakon dr Zdravko Jovanović, prezviter dr Aleksandar Đakovac, prezviter dr Zoran Devrnja, dr Marko Vilotić, dr Andrej Jeftić i asistenti prezviter msr Vukašin Milićević i msr Nenad Božović.

 • Korisnik: Dragan
  10/05/2017 - 14:39
  Predlažem da promene naziv fakulteta iz Bogoslovija u Darvinoslovija.
 • Korisnik: Kvazimodo Sorabius
  10/05/2017 - 14:14
  Uzmimo u pamet apsolutnu istinu: monoteisti, sledbenici Hrista, su usmrtili vise miliona onih koji su se pozivali na razum, tj bili stvarni ili osumnjiceni nevernici, s druge strane, niti jedan vernik nije ubijen zbog vere od ateista. Manimo se price o dobrovoljnoj religiji, lesevi se bune! Nemoj da mi dokazujemo evoluciju, neka oni dokazu postojanje boga, harmonije, ljubavi, prava na zivot svih rodjenih, bez bolesti...
  • Ja @Kvazimodo Sorabius
   11/05/2017 - 00:46
   Nije tebi niko duzan da dokazuje postojanje Boga,niko te ne tera da verujes, a vi ste duzni da dokazujete svoje suplje naucne pretpostavke, a ako niste u stanju, onda nemate pravo nikome da solite pamet, pa ni deci! O ateistima i njihovim ubistvima suvisno je i govoriti, sta je 4radio Hitler, Staljin, komunisti po srbiji? Strasno sta se špise!
 • Korisnik: Voša
  10/05/2017 - 12:27
  Podržavam kreacioniste i M.Zukorlića da se izbaci evolucija, koji ,,naučni radovi,, falsifikovane nekog tirexaorusa sklop kostiju 5 životinja a drugo pitanje za evolucioniste kratko pitanje tražim kratak i jasan odgovor, šta je starije jaje ili kokoška?..
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi