korona
Tanjug/AP/AndrePanner
korona

Tanjug/AP/AndrePanner

korona, Foto: Tanjug/AP/AndrePanner

Vladica Veličković, predavač na Univerzitetu Harvard, u svojoj objavi na Fejsbuku osvrnuo se upravo na to koliko bi pandemija, konkretno u Srbiji, mogla da traje i od kakvih okolnosti to zavisi. Ukratko imamo bolji i lošiji scenario, a sve zavisini - pa, od nas samih!

Prema mišljenju Veličkovića, iz pandemije korona virusa možemo da očekujemo da ćemo izaći tokom ili krajem 2022. samo ako se budemo pridržavali rigorznih mera uz prateću masovnu vakcinaciju. U slučaju da se naše ponašanje ne promeni, iz krize ne možemo da očekujemo da ćemo izaći pre 2024. ili 2025. godine.

Zablude vezane za COVID-19

Veličković se u svojoj objavi na Fejsbuku dotakao i najvećih zabluda vezanih za virus korona.

Kao najveće neistine koje se šire po Srbiji istakao je pogrešnu sliku u javnnosti da vakcine istog momenta kada ih primite nude 100 odsto zaštite, da su same vakcine dovoljne da se epidemija okonča i da će se to sve desiti do kraja ove godine.

Veličković nas podseća da je u ovom trenutku epidemiološka situacija u Srbiji izuzetno nepovoljna, gora čak i od početka pandemije, te da ona neće prestati ove godine.

Prema njegovim rečima, vakcinacija nema za cilj da iskoreni virus već da ga stavi pod kontrolu.

Vakcinacija, vakcina

Tanjug

Vakcinacija, vakcina, Foto: Tanjug

- Da bi vakcinacija stavila epidemiju pod kontrolu potrebno je da broj onih koji su "preležali" virus, a koji su i dalje imuni, i broj vakcinisanih u zbiru budem barem 70 odsto populacije u Srbiji na nekoliko meseci. Mi smo još uvek jako daleko od tog procenta - piše Veličković.

Najgori scenario

Iako ne znamo kada će tačno vakcina prestati da štiti, sigurno je da će u jednom momentu revakcinacija biti potrebna, ističe Veličković i dodaje da je najgori scenario onaj u kom gubimo imunitet, i od vakcina i onaj stečen infekcijom, zbog čega kraj epidemije može ostati neizvestan.

On posebno ističe i da to što vakcinacija ide dobrim tempom u Srbiji, još uvek nema nikakvog uticaja na tok epidemije, jer je zahvat relativno mali, a paralelno se kroz Srbiju širi britanski soj.

Policijski čas

Alo/Nenad Vujanović

Policijski čas, Foto: Alo/Nenad Vujanović

- Takođe efikasnost vakcina se ispituje tako što se volonterima u studiji da vakcina ili placebo. Kako volonteri do kraja studije i ne znaju da li su zaštićeni ili ne te se većina i dalje pridržava mera. Tako da efikasnost vakcine od 90 odsto važi za takve slučajeve. Ako vi mislite da lumpujete na splavovima posle vakcine ne nedajte se efikasnoti od 90 odsto - kaže Veličković.

Osvrnušvi se na situaciju u Srbiji, gde postoji masivan program vakcinisanja i nepostojanja nikakvih strogih mera zaštite, istakao je da je ta kombinacija idealna za razvoj novih sojeva na kojima vakcine neće funkcionisati.

- Mi smo mala zemlja, i ako se to desi niko neće razvijati vakcinu za nas, što može da nas košta nove višegodišnje izolacije - zaključuje Veličković.

Komentari (1)

Smokva

15.03.2021 21:02

Ok, već znamo da je retardirani zapad naumio da nas sve pobije, navodeći nas na vakcinisanje sumnjivim vakcinama, primenjujući po protokolu terapije lekovima koji nas ne leče nego usmrćuju, nelečenjem primarnih bolesti od kojih će pomreti više ljudi nego od korone, glađu, jer uništiše ekonomije.... Plandemija teče na nivou. Onaj milion zlatni koji ostane nek' se udavi u sopstvenom izmetu jednog dana,zajedno sa doktirima koji nas lažu