Petar Kočović
Printscreen/ Happy
Petar Kočović

Printscreen/ Happy

Foto: Printscreen/ Happy

Da bismo se spustili iz nekog talasa, mi moramo da se spustimo, ako Srbija ima 7 miliona stanovnika, na 70 zaraženih na dnevnom nivou.

- To je misaona imenica u ovom trenutku, ali doćiće i taj lepi dan. Ja sam ranije prognozirao da će to biti u februaru, pa 15. marta, pa krajem marta, ali izgleda da će to da se pomeri. Sve smo uradili od 14. decembra pa na ovamo da se to ne desi. Život je nametnuo da imamo više zaraženih nego što nama pripada - rekao je profesor.

Statistika

Statistika

Printscreen/ Happy

Foto: Printscreen/ Happy

- Ono što je najbitnije, zaraženi su bitniji svuda u svetu, pa i kod nas. Sa ove slike vidimo da dominiraju tamne boje, ali moramo da znamo da je Island odličan, da su fine Finska i Norveška, ali pojačavaju mere iako imaju mali broj zaraženih. Odlično napreduju Velika Britanija, Irska jer kod njih broj zaraženih dramatično pada, kao i u Portugalu i Španiji. Dobra je Gruzija i Rusija. Istočna Nemačka pada, pa raste. Svi ostali su u problemu. Češka je najgora u Evropi, Crna Gora je druga - objasnio je Kočović.

Nije stvar koje su mere na snazi, već koje mere se poštuju. Na sledećem grafikonu se vidi kakva je Srbija u odnosu na novembar i sada.

Statistika

Printscreen/ Happy

Statistika, Foto: Printscreen/ Happy

- Plava linija u gornjem levom uglu predstavlja broj zaraženih, a plava dole je prosek na 14 dana. Crvena linija predstavlja trenutnu situaciju. Ova grba trećeg talasa u Srbiji je nešto što je slabijeg inteziteta, ali raste. Jedno 7 do 10 dana od danas se očekuje rast, pa neko zaravnjenje, pa pad. 

O policijskom času - da li je to rešenje?

- Ima više rešenja. Taj se model pokazao prošle godine. Sada je druga realnost. Imamo one koji su vakcinisani, neke koje su preležali... Ono što je najbitnije da znamo, jeste da se Srbi ne plaše ničega, pa ni korone. Za Srbe kovid ne postoji. 

Takođe, profesor Kočović je spomenuo da je smrtnost od korone veća kod muškaraca i da je taj odnos 3 prema 1. Preminulo je 76 posto muškaraca, a 24 posto žena, što se tiče Srbije.

Bar još jedno mesec dana ćemo biti pod strožijim merama.

Pročitajte još: