Dragan Rogan zasadio čokote vinove loze
RINA
Dragan Rogan zasadio čokote vinove loze

RINA

Dragan Rogan zasadio čokote vinove loze, Foto: RINA

Predeo oko Topole i Oplenca od davnina je bio prepoznatljiv po uzgajanju kvalitetne vinove loze i vrhunskih vina.

Pogodna umereno kontinentalna klima i specifična konfiguracija terena pogodovale su da se najstariji žitelji ovog kraja opredele za uzgajanje sortnih loza. Prvi zapisi o vinogradarstvu ovog područja potiču iz 1432. godine u putopisu Bertrandona de la Brokijera.

Grožđe i vino i danas predstavljaju simbol svakog sela ove oblasti tako da ovaj kraj s ponosom krasi titula prestonice srpskih čokota.

Da zasadi prve čokote upravo u srpskoj Toskani odlučio je i univerzitetski profesor iz Kanade Dragan Rogan. Na površini od oko 17 hektara ovaj vinar gaji nekoliko vinskih sorti među kojima je i veoma retka – crna sorta širaz.

Dragan Rogan zasadio čokote vinove loze

RINA

Dragan Rogan zasadio čokote vinove loze, Foto: RINA

Skoro šest hektara je sorta širaz, a mislim da sam prvi doneo tu sortu u Šumadiju i na ovim prostorima fantastično uspeva. Širaz ima ukus pekmeza, zavisno od godine, ukusi se menjaju. Naše vino pod ovom etiketom godinama se služi u biznis klasi na letu Beograd-Njujork – rekao je Rogan.

Plodno tlo Oplenca i specifična klima bila je presudna da sa uzgojem vinove loze počnu davnih godina Karađorđevići. Kraljevska vinarija najstarija je u Srbiji, a u njoj se i dalje nalazi bure koje čuva tajnu iz Drugog svetskog rata, jer je u sebi sačuvalo najbolja kraljeva vina.

Oktobra 1944. godine, kad je došla Crvena armija i kad je došlo do uništavanja vinskih buradi, jedan domišljati seljak iz okoline Topole uzeo je najbolja i najkvalitetnija vina iz kraljeve arhive i stavio u bure 48. Kad su crvenoarmejci udarali kundacima u ove buriće, bure 48 je odzvanjalo, zvučalo je kao šuplje i oni su poštedeli tu kraljevsku arhivu – kaže upravnik Zadužbine kralja Petra I na Oplencu Dragan Reljić.

Pročitajte još: