Zgrada
D.S.
Zgrada

D.S.

Zgrada, Foto: D.S.

* Aćimovići već 50 godina žive zajedno. Ako neko zna šta je zajednica, znaju oni, ali nisu znali da su i stambena zajednica

* Po čemu je komunalni inspektor procenio da Predrag Aćimović iz Beograda ne može sam da vodi domaćinstvo već mu treba prinudni upravnik

* Aćimovići će možda morati da plaćaju upravnika, jer se nisu žalili na rešenje

Aćimovići već 50 godina žive zajedno. Ako neko zna šta je zajednica, znaju oni, ali nisu znali da su i stambena zajednica. Po čemu je komunalni inspektor procenio da Predrag Aćimović iz Beograda ne može sam da vodi domaćinstvo već mu treba prinudni upravnik, nikome nije jasno – ni Aćimovićima, ni nadležnima. Koliko god paradoksalno zvučalo, bez obzira na to što žive u kući, sami, Aćimovići će možda morati da plaćaju upravnika, jer se nisu žalili na rešenje.

Ana Aćimović kaže da u trenutku kadaje prostirala veš na strujomeru ugledala zalepljeno rešenje.

Otac i sin isprebijali upravnika zgrade! Povređeni hitno prebačen u Urgentni centar! Konflikt trajao mesecima, a onda je sve krenulo NAOPAKO!

AUTOR: Alo/Novosti.rs/V.M. DATUM I VREME: 09.06.2019. 19:22 Sukob vlasnika stana i rukovodioca zgrade U Raljskoj 11. Otac i sin nasrnuli na Milorada Nikolića ispred auta Policija, Foto: Alo!/ Dejan Briza Višemesečni konflikt između stanara zgrade u Raljskoj ulici 11 u Učiteljskom naselju i profesionalnog upravnika Milorada Nikolića eskalirao je u četvrtak kada je posle sastanka stambene zajednice rukovodilac višespratnice pretučen.

 

"Iznenadila sam se kada sam ga videla, jer nisam mogla da verujem da se nama obraćaju, samo moja porodica je na broju 8a. Bila sam zaprepašćena otkud sad to, kao da smo u soliteru", dodaje Aćimovićeva.

"Na celoj Karaburmi samo sam ja dobio ovakvo rešenje. Bio sam zapanjen jer su me oglasili nesposobnim za upravljanje svojim životom i imovinom", naglašava Predrag Aćimović.

Da je reč o stambenoj zajednici procenio je komunalni inspektor. Po svemu sudeći, odokativno, jer po zakonu, samo zgrade koje imaju tri i više stanova moraju da se registruju kao stambene zajednice. To ne važi za porodične kuće sa dva stana.

 

U Opštini Palilula nisu hteli da komentarišu ovaj slučaj zato što im se, kako tvrde, Aćimovići nisu žalili na rešenje. Da su se žalili, možda bi dobili objašnjenje.

Šef Odseka za stambene poslove GO Palilula Vesna Petković kaže da to znači da su Aćimovići vlasnici posebnih delova zgrade - stanova, poslovnih prostora i garaža i da bi prema tome trebalo da izaberu upravnike stambenih zajednica i upišu se se u Registar stambenih zajednica.

Ukazuje da vlasnici posebinih delova stambenih zajednica imaju mogućnost da samostalno izaberu profesinalnog upravnika.

Stanari zaključuju ugovor sa profesionalnim upravnikom i plaćaju naknadu za rad od 240 do 340 dinara.

Predsednik Udruženja profesionalnih upravnika Beograda Ljubiša Banovački ističe da su se u praksi već javljali slučajevi da su veće porodićnih kuća sa tri-četiri sprata gde žive višečlane porodice, ali da gde se stanovi vode na članove porodice – na ćerku ili na sina.

"Tada se u kastastru vidi da ta zgrada ima četiri stana. Samim tim, ona više nije porodična kuća. To vlasnici nisu znali i nisu je registrovali, pa su zbog toga dobili prinudnu upravu", objašnjava Banovački.

Slučaj porodice Aćimović nije usamaljen. Kako je rečeno RTS-u ovakvih slučajeva u praksi ima mnogo. Kada se pod istim kućnim brojem nalazi nekoliko stanova i vode se u katastru, u Infostanu se oni greškom vode kao stambena zajednica. Međutim, ako objekti nisu pod istim kućnim brojem onda su i dužni da se registruju kao stambene zajednice.

BONUS VIDEO: Muamer Zukorlić odgovarao na provokativna pitanja naše novinarke.

 

 

 

Komentari (2)

VV NS

23.10.2019 20:35

Nemojte slučajno da se službe države stave u službu građana. Gde bi nas to dovelo!?

ljilja

23.10.2019 23:32

Dobijamo račune za plaćanje upravnika u iznosu od 3o0,oodin,uvećano za iznos održavanja po kvadratima stambeneih jedinica.Kako je moguće da se vrši naplata za tekuće i investiciono održavanje,kao po računima Infostana za istu namenu,i po računima koje dobijamo od profesionalnog upravnika,tako da u tu svrhu moramo uplatiti 1.195,oo dinara.Posebno po rnInfostana,opet za inv.održavanje,još 600,oo dinara. Ne razumem! Napominjem da je u pitanju jedan kućni broj sa više stambenih jedinica.