Stazama Solunaca - slobodni sinovi
Privatna arhiva
Stazama Solunaca - slobodni sinovi

Privatna arhiva

Stazama Solunaca - slobodni sinovi, Foto: Privatna arhiva

Na naporan put biciklima, kako priča za "Alo!" Nikola Jović, pripadnik Specijalnih jedinica krenulo je devet mladića iz Specijalnih jedinica Vojske, jedan pripadnik MUP-a Srbije i jedan pripadnik MUP-a Republike Srpske, i oni su biciklima prešli hiljade kilometara od Soluna do Beograda, putem kojim je išla srpska vojska u Prvom svetskom ratu.

Stazama Solunaca - slobodni sinovi

Privatna arhiva

Stazama Solunaca - slobodni sinovi, Foto: Privatna arhiva

- Na taj način želili smo da odamo počast i izvršimo pomen u čast palim borcima koji su pre 100 godina izvršili proboj Solunskog fronta, od Grčke preko današnje Severne Makedonije i Srbije da bi se vratili u svoju slobodnu zemlju - objašnjava Nikola Jović, pripadnik Specijalnih jedinica podsećajući da ove godine obeležavamo sto godina od proboja Solunskog fronta i da svako iz ekipe ima nekog pretka koji je poginuo i ostavio život u Velikom ratu.

Stazama Solunaca - slobodni sinovi

Privatna arhiva

Stazama Solunaca - slobodni sinovi, Foto: Privatna arhiva

- Ova priča je započeta zapravo još 2014. godine kada smo došli na ideju da povodom 100 godina od početka Prvog rata vozimo bicikle Beograd-Krf preko Albanije. Nas trojica iz jedinice smo oko 1000 km prešli tada u privatnoj režiji. Projekat pod imenom "Stazama Solunaca".

- "Slobodni Sinovi" pokrenut je početkom godine, podržan je od udruženja Prijatelji 72. Specijalne brigade, Ministarstva odbrane, Ministarstva za boračka i socijalna pitanja, grada Pančeva gde je smeštena Specijalna brigada. Niko od nas nije profi biciklista, rekreativci smo koji su se okupili jer smo vojnici i većinom se poznajemo od ranije - započinje priču naš sagovornik.

Đorđe ih je ispratio ovim stihovima

Neznani tuđinče, kad slučajno mineš
Pored ovog svetog zajedničkog groba,
Znaj, ovde su našli večno utočište
Najveći junaci današnjega doba!
Roditelj je njihov: hrabri srpski narod,
Gorostas u svetskoj istorijskoj vojni,
Koji je sve staze iskušenja prošo,
I čiji su borci, divljenja dostojni.
Padali od zrna, od gladi i žeđi,
Raspinjanji na krst, na Golgote visu,
Ali čvrstu veru u pobedu krajnju,
Nikad, ni za časak, izgubili nisu…

Navodi da su 13. septembra krenuli iz Pančeva baš na dan kada je izdata naredba za proboj Solunskog fronta.

- Prvi dan vožnje kreće narednog dana sa srpskog vojničkog groblja u Solunu gde smo sreli i čuvenog čika Đorđa i njegovog naslednika. Vozili smo do Kajmakčalana selo Panagitsa oko 90 kilometara i od nivoa mora penjali se na 700 metara nadmorske visine. Naredni dan, najnaporniji uspon na 1950 metara i oko 35 kilometara, sa te visine pešačimo jer nema puta za bicikle. Odali smo poštu palim borcima, obišli kapelu i kosturnicu i spustili se u sledeće selo bliže granici Agios Atanasios. Sledećeg dana išli smo ka Baču, Dobrovenima i Skočiviru gde su Srpska vojnička groblja, postavili smo table sa informacijama, fotografijama i tekstom na srpskom i makedonskom, odmah pored puta. Tu smo spavali u manastiru sv. Arhangela Mihaila u Skočiviru - priča on navodeći da je to možda najlepši predeo koji su videli.

- Iz Skočivira ujutru krećemo za Bitolj obilazimo srpsko, francusko i nemačko groblje. Vozimo sledeći dan Prilep-Stip gde je spomen ploča Bregalničkoj bitci, ujutru nastavljamo ka Kumanovu, obilazimo oskrnavljeni spomenik Zebrnjak, dočekuje nas vojni izaslanik i ambasadorka u Makedoniji, odakle smo krenuli ka Vranju. U svakom mestu gde je bio spomenik palim borcima u Prvom ratu, obišli smo ga, koliko toliko uredili, neko nas je tu dočekao i položili smo venac. Turu završavamo u Beogradu i ovo iskustvo je bilo neprocenjivo - kaže on na kraju.