Karađorđević krenuo Tominim stopama
Boško Karanović
Karađorđević krenuo Tominim stopama

Boško Karanović

Karađorđević krenuo Tominim stopama, Foto: Boško Karanović

- Povodom godišnjice smrti našeg voljenog pretka, Nj. k. v. Petra I, odlučio sam da primenim član 3 Zakona o Ordenu Karađorđeve zvezde i odlikujem Velikim krstom Karađorđeve zvezde sve sinove mojih dragih stričeva Princa Tomislava i Princa Andreja, kao i sve sinove mog dragog nedavno preminulog rođaka, princa Aleksandra. Istim povodom odlučio sam da odlikujem i kćeri mojih dragih stričeva Velikim Krstom Kraljevskog Ordena Svetog Save. Kraljevskim ordenom Belog orla Prvog stepena odlikovaću moje drage rođake - rekao je prestolonaslednik.

Princeza Jelisaveta uverena je da se ovim dodeljivanjem ordenja prestolonaslednik „malo zaigrao“.
- On nema pravo da deli bilo kakvo ordenje jer niti je predsednik države, niti krunisani kralj. Ali ako je već krenuo sa odlikovanjem, verujem da je mene i moju porodicu sasvim slučajno zaboravio - ironično kaže Jelisaveta i nastavlja:
- Nisam sigurna ni da će svi ti ljudi zapravo prihvatiti orden od njega. I da je odlučio da meni dodeli, ne znam da li bih prihvatila, jer on nije kralj.

S druge strane, predsednik Krunskog Saveta Dragomir Acović tvrdi da je prestolonaslednik ordene rasporedio na pravi način.
- Zakon o dodeli Ordena Karađorđeve zvezde pominje isključivo mušku decu, i to direktne potomke vladara. Kada je reč o Ordenu Svetog Save, on je u ta tri slučaja dodeljen direktno ženama koje su potomci kralja - rekao je on.

Komentari (4)

Kvazimodo Sorabius

23.08.2016 10:02

Nadasve, Karadjordjevici NISU srpski kraljevi jos od pre 97 godina! Kralj Petar je ugasio Srbiju kao drzavu, izdelivsi je na banovine, ugasio srpsku monarhiju (krunu) izmislivsi "jugoslovensku kraljevinu". Nista nemaju DANAS sa Srbijom, eto im medjunarodnih instanci da vrate Jugoslaviju. Srbiju su zavili u crno. Megatrend i slicni strucnjaci ne znaju ni lakse pojmove od ovog "pasulja". Sepure se po Srbiji - na sramotu. A tek da se pokrene istraga genocidu nad Obrenovicima.

DVORSKI MANIRI

23.08.2016 10:10

Jadna jajara!Misli da ako neke stvari ignorise one i ne postoje!Mislim da je u slucaju njega u bajci nesto krenulo po zlu!Neko je nevesto vezbao na zabi krastaci i eto njega!

Сава Прокоповић из Ритопека

23.08.2016 11:12

Ми не подржавамо овог Александра, ни ову Јелисавету, а ни друге Карађорђевиће ни у једном делу. Ми подржавамо Србе и Србију.

šumadinac

23.08.2016 12:59

Princeza jelisavet aje u pravu on nema pravo da deli odlikovanja, ovo je još jedan od njegovih pokušaja da se samoproglasi za kralja.On je samo pretedent na presto a i to nije baš sigurno imajući u vidu da presto ne postoji jer se njegov otac odrekao prestola i krune, a i da nije, to je bio presto Jugoslavije a ne Srbije.Dvorski savet može samo da priča jer što babi milo to joj se i snilo