Dom zdravlja medicinska sestra
Alo!/Masanori Jošida
Dom zdravlja medicinska sestra

Alo!/Masanori Jošida

Ilustracija: Alo!/Masanori Jošida

- Prvog dana simptomi viroze su najjači, dok drugog i trećeg dana polako prestaju, osim kod izuzetno teških slučajeva. Najvažnije u takvim situacijama je nadoknađivati tečnost da ne bi došlo do dehidratacije na koju su posebno osetljivi deca, stari i osobe sa hroničnim oboljenjima - objašnjava doktorka i ističe da kod mlađih može da se javi i temperatura, dok se kod starijih ređe pojavljuje.

Stomačni virusi najčešće se manifestuju kao upala želuca ili tankog i debelog creva. Do toga dolazi zbog povećanog gomilanja sluzi i ostalog otpada u telu. Prenosi se kapljičnim putem, zaraženom hranom i pićem, a najpre prljavim rukama. Upravo zato je u sezoni stomačnih virusa pranje ruku najbolja preventiva, naročito ako ste bili u kontaktu s obolelima. Takođe, preporuka je da jačate svoj imunitet ishranom i izborom zdravih namirnica.

Ove viroze nisu opasne i većina obolelih se, bez posledica, oporavi za nekoliko dana. Ipak, ozbiljniji problem može da nastane kod onih koji povraćaju i imaju jaku dijareju. Da bi se pacijent pravilno lečio najvažnije je da što pre dođe kod lekara.

- Da biste pomogli svom sistemu za varenje da se lakše izbori sa infekcijom, pored terapije koja vam je prepisana, potrebno je uvesti i poseban režim ishrane. Najbolje je jesti kuvani krompir, šargarepu i pirinač, tostiran hleb ili dvopek, neki posan keks, posne supice iz kesice i piti običnu vodu ili čajeve od nane i kamilice, ali nikako zaslađene. Tečnost treba piti u malim količinama da ne biste izazvali gastokolični refleks i ponovo izazvali stolicu ili povraćanje. Ono što često pacijenti rade, a nikako ne bi trebalo, jeste da kod prvih grčeva i bolova u stomaku popiju lek protiv bolova, najčešće brufen, što može biti samo kontraidikovano i može dovesti do dodatnih komplikacija - ističe dr Dimitrijević.

Da li treba skidati temperaturu?

Ako se javi povišena telesna temperatura, nemojte je odmah skidati lekovima. Dajte imunitetu šansu da se sam izbori sa virusom.

Pročitajte još:

Pritom, neki od lekova za skidanje temperature mogu dodatno da nadraže sluznicu želuca i drugih organa za varenje, pa je pametnije izbegavati ih makar na početku bolesti.

Kada je vreme za brigu?

Kad su stomačne tegobe u pitanju, one obično prođu za dan-dva. Naravno, savetuje se da odležite kod kuće sve dok se stanje potpuno ne vrati u normalu.

Međutim, ukoliko temperatura nikako ne spada, a dijareja ili povraćanje traju duže od nekoliko dana, u stolici ste primetili krv ili bolovi u stomaku nikako ne prestaju – obavezno posetite lekara!

Komentari (1)

Deda

08.12.2018 11:01

Treba slušati lekarske savete. Ali treba probati i narodne lekove. Kupite u apoteci sodu bikarbonu. Popite ujutro i uveče jednu kafenu kašiku razmućene sode u dva decilitra vode. Olakšaćete sebi sve što stomačni grip manifestuje..Nemože da škodi a mnogo će Vam pomoći.