Vranje
Printscreen
Vranje

Printscreen

Vranje, Foto: Printscreen

Prim. dr Slobodan Milenković je rođen 1928. godine u Kraljevu, u apotekarskoj porodici. U Vranju je završio osnovnu školu i Gimnaziju, a diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Beogradu1953. godine.

Prema podacima iz arhive hirurga i hroničara vranjskog zdravlja dr Vukašina Antića, na mladog Milenkovića je veliki uticaj izvršio njegov ujak, čuveni vranjski internista, dr Aleksandar Stajić.

Pročitajte još:

 

Dr Milenković je u Vranju počeo da radi 1954. godine, pet godina kasnije je specijalizirao internu medicinu, a 1960. je postao i upravnik vranjske bolnice.

Kao uticajni društveno-politički radnik, dr Milenković je bio inicijator izgradnje i osavremenjavanja tadašnje vranjske bolnice, pa je zahvaljujući toj inicijativi u Vranju 1964. godine sagrađeno krilo gde se nalaze Interno odeljenje, Rentgen i Laboratorija.

Imao je izuzetne organizacione sposobnosti i bio je na čelu brojnih regionalnih i republičkih institucija, odakle je značajno pomagao lokalno zdravstvo, ali i lečenje mnogih ovdašnjih ljudi.

Biran je i za poslanika republičkog parlamenta od 1963. do 1967. godine, a nakon toga je izabran za pomoćnika republičkog ministra, odnosno tadašnjeg sekretara zdravlja, gde je dočekao i penziju.

Dobitnik je mnogobrojnih priznanja, među kojima su Orden rada sa srebrnim vencem, medalja Crvenog krsta SFRJ, nagrada dr Dragiša Mišović i Sedmoseptembarska nagrade Vranja.

Pročitajte i ovo:

 

Od prim. dr Slobodana Milenkovića se oprostilo i Zavičajno udruženje Vranjanaca u Beogradu „Žuto cveće“, čiji je član bio dugi niz godina.

- Sa tugom se opraštamo od jednog od najstarijih i najuglednijih članova našeg udruženja – dr Backa, specijaliste interne medicine i specijaliste socijalne medicine.

Brojne generacije pacijenta i prijatelja trajno će čuvati uspomenu na njegov plemeniti lik – stoji u poslednjem pozdravu udruženja Vranjanaca, uz izraze najdubljeg saučešća porodici.

Ispraćaj za kremaciju prim. dr Slobodana Milenkovića obaviće se u četvrtak, 21. februara na Novom groblju u Beogradu. Opelo počinje u 11,30 časova.