PREMINUO LEGENDARNI POPARA

Tuga

Zoran Rankić
Zoran Rankić, Foto: Printescreen Youtube

Danas je u Beogradu u osamdeset četvrtoj godini, posle duže i teške bolesti preminuo poznati srpski glumac i književnik Zoran Rankić, saopštili su iz Udruženja književnika Srbije.

POTRESAN KRAJ ČUVENOG POPARE Glumac Zoran Rankić se godinama borio sa teškom bolešću i umro usamljen u domu za stare

Rankić je bio najpoznatiji po ulogama Nikole Kalabića u mini TV-seriji "Poslednji čin" i Žarka Popare u TV-seriji "Srećni ljudi", emitovanim na TV Beograd i RTS-u.

'DE SI PALIGORIĆU, SUNCE TI JE*EM! Ovo je prva scena u kojoj se pojavio Popara: Usledili su momenti kada smo "Srećne ljude" gledali samo zbog Zorana Rankića i njegovih glumačkih bravura (VIDEO)

Rankić je rođen u Derventi (BiH) 1935. godine. Bio je prvak Beogradskog dramskog pozorišta, satiričar, dramski pisac, reditelj, aforističar i pesnik.

Ostvario je 26 uloga na filmu i televiziji i više stotina na radiju, a bio je poznat i po izvanrednim interpretacijama poezije na brojnim književnim večerima. Koja je bila njegova poslednja uloga, pogledajte OVDE.

Rankić je bio član Udruženja dramskih umetnika Srbije, Udruženja književnika Srbije, Udruženja dramskih pisaca Srbije, Udruženja književnika Republike Srpske i počasni član Beogradskog aforističarskog kruga.

POSLEDNJI INTERVJU ZORANA RANKIĆA Danas je preminuo Popara, a evo kako je govorio o svojoj najpoznatijoj ulozi

Pozorišnu karijeru započeo je u Narodnom pozorištu u Sarajevu, čiji je bio član do 1960. godine.

KOLEGE SE OPRAŠTAJU OD ČUVENOG GLUMCA Detalji o Popari koje niko nije znao: Bio nam je kao otac, a svi su gledali naše sukobe

U malom pozorištu Sarajevo bio je od 1971. godine, u Savremenom pozorištu Beograd od 1961-1975. godine, a u Beogradskom dramskom pozorištu od 1975-1999. godine.

SVA DOSTIGNUĆA OMILJENOG GLUMCA Zavidna biografija pokojnog Zorana Rankića: Ovo je njegova prva televizijska uloga

Prvu televizijsku ulogu dobio je u filmu "Sektor D" 1962. godine, a naredne godine pojavio se u televizijskoj seriji "Šest svečanih pozivnica".

Zoran Rankić
Zoran Rankić, Foto: Screenshot

Autor je dramskih dela "Kalemegdanci" i "Skretnica". "Kalemegdanci" su, u njegovoj režiji postavljeni na sceni Beogradskog dramskog pozorišta.

Rankić je autor zbirki pesama "Aorist" i "Ekser" (2006).

"TO JE BILO VELIČANJE NEKOG VANZEMALJCA" Pokojni Zoran Rankić zbog Tita nikada nije dobio nijednu nagradu: "Nisam im se dopadao"

Objavio je i knjige aforizama: "Doviđenja, kako ste?" , "Aforizmi" "Balkanski nervčik" "Ovde kiša, ali i Srbija" i "Kod cara u podne".

"OVO JE SAMO JEDNA FINA PRIPREMA DA TE JEDNOG DANA ZAISTA NEMA" Izjava Zorana Rankića koja tera suze na oči: Evo zašto ga poslednjih 11 godina nismo gledali na televiziji

Aforizme je objavljivao u dnevnim novinama i časopisima "Reflektor", "Ekspres Politika", "Večernje novosti", "Politika", "Otadžbina", "Kafane"...

OD GLUME SE OPROSTIO SKOKOM KROZ PROZOR Evo od čega je živeo Zoran Rankić poslednjih godina: Mislili su da će se ubiti

Više od 15 godina bio je stalni saradnik "Ošišanog ježa", u kojem je objavljivao aforizme u rubrici "Balkanski nervčik".

BIO JE JEDINSTVEN Ovako je nastala čuvena replika "Mmmm, bebo": Snimanje je bilo prekinuto i svi su prasnuli u smeh

U "Večernjim novostima“ je osamdesetih godina prošlog veka imao satiričnu rubriku "Aforizmi jednog glumca“.

Povezane vesti

 • Korisnik: Vo Nguyen Giap
  09/12/2019 - 15:40
  "Kalabić sam ja bre, Kalabić!" Neka mu je večna slava i hvala!
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi