Sveća
Profimedia
Sveća

Profimedia

Sveća, Foto: Profimedia

Jeremić, rođen 28. oktobra 1938. godine u Knjaževcu, odrastao je i školovao se u Beogradu, gde je na Filološkom fakultetu diplomirao, magistrirao i doktorirao na teme iz teorije književnosti i nacionalne književne istorije.

Krajem pedesetih godina prošlog veka počeo je da objavljuje pripovetke i književne kritike.

Učestvovao je u uređivanju beogradskih časopisa “Vidici”, “Književne novine” i “Književnost”, kao i u radu redakcija “Savremenika” Srpske književne zadruge, “Pedeset srpskih romana” Nolita i književne redakcije Beogradskog izdavačko-grafičkog zavoda.

Jeremić je objavio više stručnih studija, kao i knjige “Jutro je mudrije” (pripovetke), “Pripovedačko gledište u Davičovim Robijama” (Zbornik istorije književnosti), “Nova srpska pripovetka” (antologija), “Proza novog stila” (ogledi i kritike), “Tragički vidovi starijeg srpskog romana” (doktorska disertacija), “Glas iz vremena” (ogledi i kritike), “O srpskim piscima: kritike i ogledi”, “Mala knjiga o Tolstoju”, “Književnost razlike: druga knjiga o srpskim piscima”.

Penzionisao se 2004. godine kao redovni profesor na Katedri za opštu književnost i teoriju književnosti Filološkog fakulteta.

Za svoj rad dobio je veliki broj priznanja, među kojima su nagrade “Milan Bogdanović”, “Isidora Sekulić”, “Stanislav Vinaver”, “Ðorđe Jovanović” i “Borisav Stanković”.

Tagovi