Presek stanja, korona virus
Alo.rs
korona

Alo.rs

korona, Foto: Alo.rs

Krizni štab iznosi najnovije podatke o epidemiji koronavirusa u Srbiji.

- Bolesnici dolaze sa težom upalom pluća, prosečan uzrast je mlađi nego što je bio u martu, sada je prosek izmedju 30 i 50 godina starosti. Bolest poprima težak tok kod određenog broja bolesnika, i dalje ostaje da starije osobe i sa drugim hroničnim bolestima imaju težu kliničku sliku. Populacija koja se najviše kreće je najviše zaražena, shodno tome, je struktura koja izgubi bitku sa ovom vurusom, sve mlađa - rekao je dr Stevanović. 

PITANJA NOVINARA

* Ozbiljan broj zaraženih medicinskih radnika 

- Krajnje transparetno pokazujemo broj obolelih zdravstvenih radnika. Vodimo računa o njima, redovno ih tetsiramo, redovno ih pratimo, kao što vidite saopštavamo tačne poodatke, i pomažemo im da se što pre oporave. Oni su nam na prvom mestu, bez njih ne bi mogli da vodimo ovu borbu -rekao je ministar zdravlja, Zlatibor Lončar. 

* javili su se zaraženi građani koji su dobijali hlorokin kao terapiju. Koliko pacijenata je dobijalo hlorokin, a da je preminulo?

 - Dajete za pravo da komentariešete da li je neki lek dobar ili nije dobar. To je krajnje opasno, i krajnje klizav teren. Dalje neću ulaziti u vaše pitanje  -rekao je Lončar. 

- Za svaki od tih lekova je predviđeno kada sme i kada ne sme da se da, poštuju se i mere opreza. Za svaki od lekova koji se koriste u lečenju kovida postoji redosled kada sme da se koristi. Postoje pacijenti koji su dobili hlokorin, ima pacijenata koji su umrli, a da su primali hlokorin. Normalno, primenjivane su najrazličitije terapije, između njih i hlokrokin, neki pacijenti su izgubili borbu uz sav naš trud i primenu terapije koja se koristi svuda u svetu - rekao je Stevanović. 

* Uvođenje policijskog časa?

- Nismo to razmatrali sada, rekli smo kada i zašto smo uveli takvu vrstu mera na početku epidemije. U međuvremenu smo ojačali naš zdravstveni sistem, nabavlii respiratore, to se tada pokazalo kao efikasna protiv-epidemijska mera. Nažalost, izgleda da ćemo dugo da se borimo sa ovim virusom - rekla je Darija Kisić. 

Testirano 8.659 osoba.

U Srbiji je u poslednja 24 sata potvrđeno 344 novih slučajeva korona virusa, dok je preminulo čak 13 osoba.

Testirano 8.659 osoba, pozitivno 344.

U prethodnih 24 sata hospitalizovano je 203 osobe, na respuratorima trenutno 170 osoba.

PROČITAJ JOŠ:

 

Komentari (1)

djota

14.07.2020 15:29

crno da crnje ne moze,sta ceka krznii stab sto ne uvede vanredno stanje u celoj srbiji,za neki dan nece imati kome,samo nesto gataju,predlazu,lomataju,daj bre nesto konkretno da sacuvamo glave ili se sklonite