Groblje
Alo/ Dejan Briza
Groblje

Alo/ Dejan Briza

Groblje, Foto: Alo/ Dejan Briza

Dok traju mere koje je donela Vlada Srbije zbog suzbijanja širenja korona virusa, na svim beogradskim grobljima propisana su stroga pravila zaštite, a procedura sahranjivanja je sada nešto drugačija nego u redovnim okolnostima.

Pored toga što je na sahranama sada dozvoljeno prisustvo najviše deset osoba, moraju se koristiti i propisane mere udaljenosti, kao i korišćenje zaštitnih maski i rukavica. U ispraćajnim kapelama je dozvoljeno prisustvo maksimalno pet osoba, uključujući i sveštenika.

- Saučešća se izjavljuju bez ulaska u ispraćajne kapele i bliskog fizičkog kontakta, a pošta se odaje ispred kapele, gde se može upaliti sveća, nakon čega radnici JKP "Pogrebne usluge" transportuju preminulog do grobnog mesta. Takođe se preporučuje poštovanje propisane udaljenosti i u pogrebnoj povorci, pri čemu nakon sahrane nema daljeg zadržavanja na grobljima - naveli su iz JKP "Pogrebne usluge".

Takođe postoje posebne mere koje se primenjuju kada su u pitanju sahrane onih lica koja su preminula od posledica korona virusa. Tačnije, to su iste mere koje se primenjuju kod sahranjivana svih obolelih od infektivnih bolesti.

Groblje

Alo!/ Dejan Briza

Groblje, Foto: Alo!/ Dejan Briza

- To znači da se posmrtni ostaci prvo smeste u limeni uložak koji se zavari, a nakon toga u drveni sanduk koji se dezinfikuje. Dezinfekcija se primenjuje kod svih faza procesa, od preuzimanja preminule osobe iz stana ili zdravstvene ustanove do sahranjivanja, pri čemu su zaposleni koji se bave ovim delom posla adekvatno opremljeni ličnim zaštitnim sredstvima primerenim situaciji - dodali su iz JKP "Pogrebne usluge".

Svim zaposlenima obezbeđena je propisana zaštitna oprema koja uključuje zaštitne maske i rukavice, a po potrebi i u skladu sa zahtevima radnog mesta koriste se i zaštitna odela, mantili, skafanderi, viziri ili zaštitne naočare, uz rigorozne mere dezinfekcije, posebno za zaposlene koji su direktno angažovani na preuzimanju preminulih i sahranjivanju.

- Posebna pažnja se posvećuje deizinfekciji i primeni adekvatne zaštitne opreme prilikom preuzimanja preminulih iz zdravstvenih ustanova. Sabirna kapela u Deligradskoj ulici se dezinfikuje gotovo na svakih sat vremena. Ispraćajni trgovi na svim grobljima u nadležnosti JKP "Pogrebne usluge" se dezinfikuju nakon poslednjeg ispraćaja, a ispraćajne kapele nakon svakog ispraćaja. Sve radne prostorije uključujući i administrativne objekte JKP "Pogrebne usluge" se redovno i temeljno dezinfikuju - dodali su još iz ovog preduzeća.