Smilja Avramov
Youtube Screenshot
Smilja Avramov

Youtube Screenshot

Smilja Avramov, Foto: Youtube Screenshot

Profesorka Pravnog fakulteta u Beogradu i članica Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Smilja Avramov preminula je danas u 101. godini u Beogradu, saopštilo je Udruženje "Oganj".

Smilja Avramov je rođena 15. februara 1918. godine u Pakracu dok je Pravni fakultet završila u Zagrebu 1947. godine. Doktorirala je na Pravnom fakultetu u Beogradu 1950. godine, a stručno se usavršavala u Londonu i u SAD, na univerzitetima Harvard i Kolumbija, prenose "Večernje novosti".

Od 1973. godine do odlaska u penziju 1985. godine, bila je šef Katedre za medunarodno pravo i međunarodne odnose Pravnog fakulteta u Beogradu.

Predavala je po pozivu i na brojnim univerzitetima u Evropi, Aziji i Americi, a od 1980. do 1982. bila je na čelu svetskog Udruženja za međunarodno pravo.

PROČITAJTE JOŠ:

Bila je jedan od vodećih svetskih stručnjaka za problematiku genocida a tokom 1991. i 1992. godine, kao stručni konsultant predsednika Srbije Slobodana Miloševića, učestvovala je na međunarodnim konferencijama vezanim za raspad SFRJ.

Za mnoge velika Srpkinja i patriota, za druge nacionalista i desničar, za Smilju Avramov se često kaže da je tokom 90-ih bila u grupi tzv. Miloševićevih akademika, pisao je "Danas" povodom njenog stotog rođendana.

Upravo je tokom 1991. i 1992. bila stručni konsultant Slobodana Miloševića. Jedna je od osnivača Odbora za zaštitu Srba od Haškog tribunala, 1996. godine. Pred Haškim tribunalom je 2004. bila svedokinja odbrane u postupku protiv Miloševića, a pomagala je i njegovim pravnim timovima, kao i timovima Radovana Karadžića (članica je Međunarodnog odbora za istinu o Radovanu Karadžiću), Vojislava Šešelja, Ratka Mladića, koji je želeo da mu ona bude pravna savetnica.

Od 1996. do 2009. bila je članica Senata Republike Srpske.

Usavršavala se u Londonu i SAD-u, a predavala je po pozivu na mnogim univerzitetima u Evropi, Aziji i Americi. Bila je dugogodišnja predsednica Jugoslovenskog udruženja za međunarodno pravo, a od 1980. do 1982. i svetskog Udruženja za međunarodno pravo. Avramov je, između ostalog, bila i predsednica Svetske konfederacije za mir i razoružanje, te članica izvršnog odbora Međunarodnog udruženja pravnika za borbu protiv nuklearnog naoružanja.

Srpska pravoslavna crkva joj je dodelila Orden Svetog Save 2014. godine, a bivši predsednik Tomislav Nikolić uručio joj je Sretenjski orden prvog stepena na njen rođendan 2015. godine.

Objavila je dela poput „Genocid u Jugoslaviji 1941-1945“, „Postherojski rat Zapada protiv Jugoslavije“, „Trilateralna komisija: Svetska vlada ili svetska tiranija“. Potpisnica je zahteva za rehabilitaciju Dragoljuba Draže Mihailovića.

Mesto i vreme sahrane Smilje Avramov biće naknadno saopšteni.

Komentari (1)

Hercegov grad

04.10.2018 20:37

Slava najpametnijoj zeni u Srbiji u oblasti medjunarodnog prava!Neka joj je laka zemlja!