Predrag Kon
Printscreen
Predrag Kon

Printscreen

Predrag Kon, Foto: Printscreen

Mnogo se u poslednje vreme priča o tome da "više" nije neophodan negativan PCR test nakon dve nedelje, a Kon je rekao da ne razume zašto je to sada u žiži interesovanja javnosti, jer je tako već mesecima i to po preporuci Svetske zdravstvene organizacije.

Da li poštujete propisane mere?

 

"Još 26. juna je SZO jasno rekla da posle 14 dana, ako tri dana nema tegoba, nema takozvanog vijabilnog, prenosivog virusa. Mi smo, opet, čekali do avgusta i septembra, i tada smo počeli to da primenjujemo. Kako je to sad došlo u žižu interesovanja javnosti, veoma je zanimljivo. Bitno je da trenutno ide brzo otpust pacijenata, pa je to uvedeno i kada se otpuštaju iz bolnica. Mi lečimo pacijenta, a ne lečimo test, to je suština. A da je nešto zabranjeno ili promenjeno, nije i to baš ništa", rekao je on.

Srbija je u "piku" trećeg talasa, mere bi trebalo da budu oštrije

Šta nam govore poslednje brojke, koliko smo daleko od "pika" ovog talasa?

"Tu smo negde, ali možemo reći da izgleda da je sada prekretnica, pojavljuju se dodatni kapaciteti i imamo nove mere, s druge strane, dugo će ovo trajati. Broj će početi da pada uskoro, za očekivati je u toku sledeće nedelje. U Beogradu se to već desilo, nema povećanja u poslednje dve nedelje, a padaće već tokom sledeće sedmice. Neće biti jednako u celoj Srbiji, jer se u ostatku zemlje još uvek rasplamsava. Imate situaciju da je Beograd imao 54% novoobolelih, a sada je 25 odsto, dakle prelilo se", rekao je on.

Do kada će trajati nove mere?

"Do 15. je određen rok, iskreno, malo je verovatno da će dati tako dobre rezultate da neće morati dalje da se primenjuje. Lično, baš lično, mislim da bi trebalo da budu oštrije", rekao je on.

Kada je u pitanju eventualno uvođenje obaveznog PCR testa pri ulasku u Srbiju tokom praznika, kada se očekuje da se veliki broj Srba vrati iz inostranstva, Kon kaže da se mora učiniti sve da oni budu odvraćeni.

"Medicinski deo Kriznog štaba je rekao da bi trebalo odvratiti građane od povratka u Srbiju, mi nećemo izdržati situaciju kao za Uskrs, kada je došlo 400.000 ljudi. Mi i sada imamo katastrofalnu situaciju, sistem je prenapregnut, bori se za svakog pojedinca. To je razlika između toga da li je pukao, jer kada nešto pukne, sa fronta se dižu i beže, a ovi heroji u prvim redovima ne napuštaju svoja mesta", rekao je on.

PROČITAJTE JOŠ: