Dr Predrag Kon
Tanjug, Slobodan Miljević
Dr Predrag Kon

Tanjug, Slobodan Miljević

Dr Predrag Kon, Foto: Tanjug, Slobodan Miljević

ANKETA: Da li se prdržavate mera koje je propisao Krizni štab?

 

- Ne bi bilo dobro da pojure svi u kovid ambulante, to ne bi moglo da se izdrži. Očekujemo 50.000 nedeljno da dolazi u zemlju, puta 10 dana, to je 500.000. Ova prijava je nešto što već postoji kao test samoprocene na portalu e-zdravlje.gov.rs. Jedino što svako ima obavezu jeste da se prijavi zdravstvenom sistemu kroz taj portal. Čim se izvrši prijava preko tog sistema, i osoba upiše kada je i koji granični prelaz prošla, ona je u sistemu.

- Ako ta osoba dobije tegobe, odmah treba da se javi u kovid ambulantu. Prva je obaveza da se prijavi elektronski, a druga, ako se pojave simptomi, da se javi i kuvid ambulantu. I čim ode u ambulantu, preda knjižicu, odmah lekar ima uvid u podatke - objašnjava dr Kon:

- Bitno je da budu prijavljeni, to je po članu zakona, znači da imaju obavezu. Kazna neće biti glavni način borbe. Međutim, treba shvatiti da onaj ko se ne prijavi, a dođe do zaražavanja od te osobe, on ne može da izbegne ono što u zakonu piše.

Dodaje da ne očekuje da će baš svi bez problema ubaciti podatke. Ističe i da ovde nije reč o evidenciji.

Preporučujemo i:

Prijavljivanje se, kako kaže, završava za 30 sekundi. Ako neko ne zna da se prijavi, onda će da ode kod izabranog lekara da se prijavi.

On nije mogao da precizira da li će sistem baš sutra u 18 sati početi da radi, ali se radi o tome.

- Kod njih je daleko manje povoljna epidemiološka situacija. Mi se nalazimo još u žutoj zoni i spuštamo se prema zelenoj, i možda je to zbog toga. To nama epidemiološki i dogovara nego da idemo u zemlje gde je intenzivnije prenošenje - kazao je dr Kon.

Pročitajte još:

Komentari (1)

miki

17.09.2020 10:20

bahato se vi ponasate jer sve pustate u zemlju bez ikakve kontrole a narod ce vam biti kriv kada ovo eskalira a nama nijedna zemlja u evropi ne dozvoljava ulazak bez testa.sram vas bilo.Nema logike da u cg.koja je najzarazenija u evropi treba test a iz iste u srbiju koja je najmanje zarazena ne treba.vi ne radite za ovu zemlju