Predrag Kon
Printskrin
Predrag Kon

Printskrin

Predrag Kon, Foto: Printskrin

Pored Beograda , u kojem je više od 50 odsto novoobolelih, epidemija tinja u u Nišu, Vranju, Kragujevcu, Bujanovcu i Preševu…

- Medicinski deo Kriznog štaba mi je dao do znanja da izrazim protest i zabrinutost zbog potpunog nepoštovanja mera nošenja maske. Ako nemamo barijere koje će sprečiti kontakte mi otvaramo put virusu - rekao je dr Predrag Kon gostujući na TV Prva.

Kao retko kada dr Kon je bio zabrinut i ljut.

- Građanstvu i vlasti svima kažem sada, ako ne funkcionišu maske onda mora lokdaun, zaključavanje, kako će da se sprovodi to me ne interesuje više. Pravnici treba da sede i da objašnjavaju zašto nesto može ili ne. Od početka pričam da je moja jedina partija epidemiologija, i neću se maći od toga. Radim svoj posao i ništa drugo - dodao je Kon.

Komentarišući izveštaj kolege iz Hrvatske o dramatičnoj situaciji u toj zemlji, dr Kon je rekao da i nas čeka isto ukoliko se ne budemo pridržavali mera.

“Gledamo i vidimo ono što nas očekuje, da ne budemo mišljenja da smo mi nešto posebno i da će nešto da nas mimoiđe. Razilika je što mi jesmo imali drugi talas, a koji se sad dešava u Evropi. Trebalo bi da smo pametniji, a činjenica je da ne shvatamo da pretnja postoji. Stalno se priča da smo u stabilnoj, a nalazimo se u krajnje nesigurnoj i pretećoj situaciji, Beograd će već u nepovoljnoj, a može da se desi da u narednoj nedelji uđe već u vanrednu situaciju. Da vidim da se apsolutno nose maske, možda bih mislio možda ćemo i moći (da izbegnemo)”, kaže dr Kon.

On je još jedenom upozorio šta možemo da očekujemo ukoliko nastavimo da budemo ležerni prema virusu.

Bavarija, koronavirus

EPA

Bavarija, koronavirus, Foto: EPA

“Sigurno da ćemo imati hrvatski scenario s ovim ponašanjem, vi ovde vidite bojkot mera. Medicinski deo Kriznog štaba dao mi je podršku da izrazim veliku zabrinutost znog potpunog nepoštovanja, nije potpuno, ali veliko – 50-60 odsto tek popštuje mere. Ako nemamo barijere, mi puštamo virus. Nisu obavezne na otvorenom jer je to apsolutno neizvodljivo. Više se plašimo kazne nego smrti, to važi za sve – i građane i vlast.”

“Strašno je, ali je istina. Borimo se protiv virusa”, kaže dr Kon i napominje da jedno moramo da shvatimo: “Politizacija dovodi do potpunog rascepa. Virusa baš briga, njemu je super, što se više prave gužve, njemu je dobro, on se razbaškario po Evropi. A vidite kako je u Kini.”

“Nismo pred pucanjem, sve funkcioniše sada, ko ne gleda mesec dana u napred taj nije profesionalac. Ne možete da očekujete drugo kad vidite šta se u celoj Evropi dešava. Mislimo ‘neće nas’, nije tako”, podvlači doktor Kon.

Komentari (1)

Miki

18.10.2020 12:24

Prvo zabrani ulazak u zemlju bez pcr testa onima koji dolaze sa zarazenih podrucja. Ako neko ide sada za vreme epidemije u ta mesta turisticki i zahvati coronu neka placa sam lecenje. Kaznjavati po autobusima one koji ne nose maske!i to debele kazne! Danas u tramvaju i autobusu mladi i poneki stari nemaju masku ili im je na bradi.uz sve postovanje predsednika ne moze on da prvi ne nosi masku, da Krizni stab prica jedno , Nestorovic drugo. Stvarate konfuziju u narodu.