Batut
Alo!/ Rajko Ristić
Batut

Alo!/ Rajko Ristić

Foto: Alo!/ Rajko Ristić

Pitanje je dana kada će opasni koronavirus, koji seje smrtonosni strah na skoro svim kontinentima, a od koga je dosad u Kini umrla 41 osoba, a više od 1.300 je obolelo, stići u Srbiju.

Da postoji velika opasnost pokazuje prestrojavanje lekara u svim zdravstvenim ustanovama u državi, koji su dobili uputstvo od Instituta za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut“ kako da se ponašaju kada se pojave prvi pacijenti. Uz to, otvoren je i poseban telefonski broj na koji bi trebalo da se jave svi koji imaju simptome respiratorne infekcije, a dolaze iz područja u kojima je registrovana zaraza koronavirusom. Po njih će odmah stići kola Hitne pomoći sa medicinarima u zaštitnoj opremi.

Istovremeno, prethodnih dana već su detektovani putnici na beogradskom aerodromu koji imaju povišenu temperaturu, a koji su se vratili iz inostranstva u Srbiju. Srećom, oni nisu bili zaraženi koronavirusom.

virus

Shutterstock

virus, Foto: Shutterstock

Da su svi na nogama, potvrđuje dr Zoran Mrvić, direktor Opšte bolnice „Studenica“ u Kraljevu, koji potvrđuje da je njihova zdravstvena ustanova, baš kao i sve ostale u Srbiji, dobila uputstvo od „Batuta“ o postupcima i merama koje bi trebalo da se sprovode u slučaju pojave pacijenata sa koronavirusom.

- Dobili smo uputstvo. Ono sadrži konkretne mere koje se preduzimaju u slučaju pojave virusa. U ponedeljak ću održati sastanak sa svim zaposlenima u bolnici u vezi sa tim - kaže dr Mrvić.

Ministarstvo zdravlja uvelo je i broj telefona 064/8945-235, na koji se mogu javiti svi građani ukoliko imaju bilo kakve simptome respiratornih infekcija ili sumnje na to, a dolaze iz kineskog grada Vuhana i drugih područja zahvaćenih koronavirusom. Odmah po pozivu ekipe opremljene zaštitnom opremom pružiće pomoć i transportovati osobu na Kliniku za infektivne i tropske bolesti, gde će biti sprovedene opservacija i kompletna dijagnostika, ali i dalje lečenje ukoliko je potrebno.

HITNA POMOĆ

064/8945-235 je telefonski broj na koji treba da se javite ukoliko imate respiratornih problema, a putovali ste u područja u kojima je prisutan koronavirus