Vakcina, prijava, e-uprava
Printscreen
Vakcina, prijava, e-uprava

Printscreen

Vakcina, prijava, e-uprava, Foto: Printscreen

Kako je objasnio, sistem se sastoji iz tri dela - praćenje vakcine, prijavljivanje građana za vakcinaciju i imunizacija građana.

Centar tog sistema je, kaže Jovanović, sistem koji se tiče praćenja svake bočice vakcine od trenutka ulaska u Srbiju do trenutka njenog davanja.

U okviru tog sistema uključeni su, navodi, Agencija za lekove i medicinska sredstva, centralni magacini za skladištenje vakcina, Batut, regionalni magacini, instituti i zavodi za javno zdravlje, lokalni magacini, domovi zdravlja.

Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za IT i eUpravu
Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za IT i eUpravu, Foto: Promo

Drugi deo sistema je, objašnjava Jovanović, sistem za praćenje imunizacije, koji podrazumeva da se svaki građanin evidentira u sistemu kada je primio vakcinu, kada je vreme da primi drugu dozu, kojom vakcinom kako bi na kraju dobio potvrdu o vakcinaciji.

Potvrda se i dobija putem e-mejla, a ukoliko neko izgubi potvrdu o vakcinaciji, moguće je da je traži ponovo od e-uprave.

Ta potvrda, kako je objašnjeno, sadrži QR (kju-ar) kod kako bi se sprečila bilo kakva zloupotreba izdavanja "lažnih potvrda".

Da li ste se prijavili da primite vakcinu?

 

Treći deo sistema, kaže Jovanović, a koji građani već znaju, jesu prijavljivanje za vakcinaciju.

Građani interesovanje za vakcinaciju mogu iskazati putem interneta ili preko kontakt centra, a onda će vakcine dobijaju po prioritetu koji je odredio Batut, najpre stariji od 75 godina, zatim građani od 65 do 74, a onda i ostale kategorije - prosveta, vojska, policija, zaposleni u javnoj upravi.

Putem e-mejla i SMS-a građani će dobiti informaciju kada da dođu na vakcinaciju i u kojoj zdravstvenoj ustanovi.

Izbor vakcina

Ilustracija

Izbor vakcina, Foto: Ilustracija

Za proces masovne vakcinacije, Jovanović navodi da su napravljeni punktovi na Sajmu u Beogradu, gde su, kaže, tačno određene zone od trenutka ulaska do izlaska.

Najpre se meri temperatura, zatim se popunjava formular o saglasnosti da se vakcinišu, nakon toga razgovaraju sa lekarom, vakcinišu se i na kraju 15 minuta ostaju na posmatranju lekara.

O vakcinaciji se se, navodi Jovanović, dobijati dnevni izveštaji - koliko se građana prijavlo za vakcinu, koliko je vakcina isporučeno, ali i koliko je vakcinisano po opštinama i gradovima.

PROČITAJTE JOŠ: