Slobodan Milošević i Mira Marković
EPA/SRDJAN SUKI
Slobodan Milošević i Mira Marković

EPA/SRDJAN SUKI

Slobodan Milošević i Mira Marković, Foto: EPA/SRDJAN SUKI

 

"Time će biti ispunjena njena želja da počiva ispod lipe pored svog supruga Slobodana Miloševića, bivšeg predsednika Srbije i SR Jugoslavije", navedeno je u saopštenju.

Navodi se i da je Mira Marković preminula je u 77. godini u Moskvi usled komplikacija izazvanih upalom pluća, koju je dobila nakon dve operacije.

 

Bila je doktor sociologije i lider Jugoslovenske levice, a od 2003. godine živela je u Rusiji.

Rođena je 10. jula 1942. godine u selu Brežane nadomak Požarevca. Cherka je Mome Markovića, jednog od najznačajnijih srpskih komunista i revolucionara i Vere Miletić, koju su okupatori streljali 1944. godine.

 

Sa suprugom Slobodanom Miloševićem se upoznala u vreme gimnazijskih dana, a u braku su dobili ćerku Mariju i sina Marka. Bila je profesor sociologije na PMF u Beogradu, a sociologiju je predavala i na Američko-franscuskom fakultetu za menadžement i Fakultetu za međunarodni menadžment u Beogradu.

Bila je redovni član Ruske akademije društvenih nauka i gostujući profesor Moskovskog državnog univerziteta Lomonosov i počasni profesor Univerziteta Lomonosov u Moskvi, navedeno je u saopštenju BK televizije.