Sednica Vlada Srbije Ana Brnabić
Vlada Srbije
Sednica Vlada Srbije Ana Brnabić

Vlada Srbije

Sednica Vlada Srbije Ana Brnabić, Foto: Vlada Srbije

Evropski univerzitet u Beogradu, u vlasništvu Milije Zečevića, prestao je da postoji, jer je ministar prosvete Mladen Šarčević tokom jučerašnjeg dana potpisao akt o prestanku rada ove ustanove.

- Evropski univerzitet od 2016. godine nema akreditaciju. Istekle su mu i bankarske garancije. Stekli su se svi uslovi da prestane da radi - izjavio je ministar Šarčević za Alo.rs i potvrdio svoju odluku.

Mladen Šarčević

Printscreen

Mladen Šarčević, Foto: Printscreen

Međutim, vlasnik Evropskog univerziteta Milija Zečević javio nam se, demantujući ove informacije.

Zečević je priložio rešenje o akreditaciji iz 2016. godine gde se navodi da Fakultet za evropski marketing i menadžment ima akreditaciju, ali ne i sam Evropski univerzitet.

"Nacionalno telo za akreditaciju i proveru kvaliteta za obrazovanje je 07. novembra 2019. godine objavilo na četvrtoj strani u sadržaju da je Evropski Univerzitet akreditovan i da su na Evropskom Univerzitetu svi studijski programi akreditovani, što je i napisano na 64. strani. Fakultet za evropski biznis i marketing ima i rešenje o akreditaciji.

Savet i Senat Evropskog Univerziteta su poslali nacionalnom telu za akreditaciju Zahtev za reakreditaciju Evropskog Univerziteta, jer su Fakulteti akreditovani.

Po Zakonu o visokom obrazovanju iz 2016. godine Akreditacija traje 7 godina. Prema tome Mi smo akreditovani do 2023. godine", navodi se u priloženom saopštenju.

akreditacija

printscreen

akreditacija, Foto: printscreen

 

akreditacija

printscreen

akreditacija, Foto: printscreen

Takođe, dobili smo na uvid dokument Nacionalnog tela za akreditaciju i proveru kvaliteta u visokom obrazovanju o ishodu akreditacija visokoškolskih ustanova i studijskih programa u Republici Srbiji od 7. novembra 2019. godine.

U dokumentu se zaista navodi da određeni fakulteti i obrazovni smerovi pod okriljem Evropskog univerziteta imaju akreditacije, ali navedena ustanova nema.

akreditacija

printscreen

akreditacija, Foto: printscreen

To nam je potvrđeno i od samog ministra.

- Evropski univerzitet je ponovo predao zahtev za akreditaciju - ističe Šarčević.

Kada smo pitali ministra šta je sa određenim fakultetima ili obrazovnim smerovima za koje je akreditacija potvrđena, a funkcionišu u okviru neakreditovanog Evropskog univerziteta, rekao nam je sledeće:

- Takvi obrazovni programi moraju da pređu na neki drugi univerzitet da bi funkcionisali.

Prema rečima ministra Šarčevića, sledeći korak je utvrđivanje koliko studenata je bilo tamo upisano, kako i gde će oni nastaviti studije. Potencijalni problem za ove studente može da bude to što je univerzitetu istekla bankarska garancija.

Zakon predviđa da, o trošku ustanove koja je prestala da radi, njihovi akademci treba na drugim visokoškolskim ustanovama da nastave školsku godinu.