Studenti
Alo!/Rajko Ristić
Studenti

Alo!/Rajko Ristić

Studenti, Foto: Alo!/Rajko Ristić

Od 2009, kada je fakultet doneo ovakvu odluku, do danas, 13 dece bilo je oslobođeno plaćanja troškova studija, a fakultet je ovakvom odlukom uskratio sebi skoro milion dinara, utvrdio je državni revizor.

Državni revizor krajem januara završio je godinu dana dug postupak nadzora nad radom i finansijama Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, i tom prilikom utvrdio da je za osam godina ukupno 13 dece bilo oslobođeno plaćanja školarine od nekoliko stotina evra svake godine - samo zato što su im roditelji zaposleni ili su penzionisani profesori na Poljoprivrednom fakultetu.

Dekan komercijalizovao nauku

Poljoprivredni fakultet osnovao je 2016. sopstveno društvo sa ograničenom odgovornošću pod nazivom „Nove tehnologije u poljoprivredi“, a državni revizor je u svom izveštaju zaključio da je Poljoprivredni fakultet koristio ovo preduzeće kako bi zaključio 173 ugovora mimo javnih nabavki i sve to platio 28,2 miliona dinara.

Takvom odlukom, navodi revizor, fakultet je izgubio skoro milion dinara.

Inače, deca zaposlenih i penzionera Poljoprivrednog fakulteta imaju beneficije i tokom master i doktorskih studija, kad plaćaju samo 50 odsto školarine, zaključio je revizor i dodao da ovakvo poslovanje nije u skladu sa Pravilnikom o troškovima studija i sa Zakonom o visokom obrazovanju.

Međutim, Nedeljko Tica, dekan Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, kaže da visokoškolska ustanova ima pravo da oslobađa profesorsku decu školarine, jer to propisuje odluka fakulteta iz 2009, koja nije stavljena van snage donošenjem pravilnika o troškovima.

Fakultet nije postupao nezakonito.

Postupio je u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju jer se, prema ovom propisu, merila za utvrđivanje visine školarine utvrđuju opštim aktom visokoškolske ustanove - navodi Tica i dodaje da ovakvu odluku nije doneo on, već savet fakulteta, kojem će predložiti da razmotri da li je u redu da na fakultetu postoji diskriminacija, odnosno da utvrde da li je moralno da se većinska kategorija studenata diskriminiše time što redovno plaća školarinu, dok su deca profesora povlašćena.

Komentari (8)

Maradona

16.02.2018 11:22

Ne postupaju suprotno zakonu, postupaju suprotno Ustavu, po kome su svi jednaki i ravnopravni bez obzira na poreklo. Poverenica za zaštitu ravnopravnosti bi trebalo da reaguje.

Tanja

16.02.2018 13:55

@Maradona - Da li je onda suprotno Ustavu da deca uposljenika npr. EPSa imaju prednost pri zaposljavanju u istoj? Zasto se niko ne pita sto se citave porodice zaposljavaju tako, a dobri djaci i studenti cekaju godinama na bilo kakav posao? Ko je ispod kruske, on bere.

Nisam aboridzanin

16.02.2018 11:39

Gde mi to zivimo ? Kakve veze ima da li ti roditelj radi na Fakultetu? Oni za svoj rad primaju dohodak i ostalo po osnovu rada , u skladu sa Zakonom. Da je nekim slucajem savet fakulteta osnivac fakulteta, oni bi kao vlasnici istog, mogli doneti takvu odluku . Ali, kako nisu osnivaci fakulteta, svesno su doneli diskriminisucu odluku a u korist svoje dece . Savet : preispitati sve odluke saveta fakulteta da li su u skladu sa Zakonom i ako postoje, proglasiti ih pravno- nistavom.

Marko

16.02.2018 11:42

nista nije slučajno..

Katarina

16.02.2018 14:05

Znaci ja kao dete penzionerke koja je radila u banci nema potrebe da plaćam kredit. Uvauuu kako su pametni ovi sa Poljoprivrednog fak.na nivou samom kao i poljoprivreda zemlje. Sve fakultete te treba zatvoriti, sve koji školuju kadar koji je decenijama na birou. Izmišljena zanimanja... u praksi rada jer rada nema za ta zanimanja.

Igor

16.02.2018 23:27

@Katarina - Gledam Vaš komentar i smejem se. Izmišljeni smerovi? Vi niste svesni da poljoprivredni inženjeri iz skoro svih oblasti se zapošljavaju lakše nego većina drugih zanimanja, da ne pomnjem da su njihova zanimanja konkretnija od mnogih drugih struka..Malo se informišite po tom pitanju pa tek onda donosite zaključke. Jako me zanima vaša stručna sprema. ;)

Milos

17.02.2018 22:12

@Katarina - Verovatno Vasa majka zaposlena u banci nije imala povoljnost pri dodeli kredita

mita

16.02.2018 14:54

Bože, privatizovali su fakultet. Ako nisu plaćali, onda su i ispite i diplome pod sumnjom!!!!. Što bi išli na druge fakultete, kada im je ovde diploma sigurna. Zato i imamo tako visoku negativnu selekciju. Novi Sad je poznat po fakultetima gde se kupuju ispite i diplome. Zato i iz Beograda idu tamo da studiraju, kao i u Kragujevac.