Čovek za poštovanje:  Arčibald Rajs
promo
Čovek za poštovanje:  Arčibald Rajs

promo

Čovek za poštovanje: Arčibald Rajs, Foto: promo

O ovom izuzetnom čoveku i prijatelju Srba snimljen je i dokumentarno-igrani film „Čujte, Srbi!“, koji ostavlja publiku bez daha, ali i u suzama.

- Film je veoma poučan i emotivan, preporučuje se i deci. Sniman je na autentičnim lokacijama u Švajcarskoj, Grčkoj i Srbiji, a i na Kajmakčalanu. Prikazano je koliko je Rajs dobro poznavao srpski narod. Nije se libio da govori i o našim manama. On je, uz sve poslove, pomagao i da se ratni siročići školuju u Švajcarskoj. Snimili smo i neverovatnu vilu „Svetlost“, u kojoj je živeo na obali Ženevskog jezera - ističe Đorđe Ivanov, producent filma.

Film traje 60 minuta, a može se kupiti na trafikama širom Srbije u DVD izdanju u sklopu medijskog paketa uz koji se dobija i knjiga „Čujte, Srbi! Čuvajte se sebe“, u kojoj su zabeležene misli Arčibalda Rajsa, komentari i pohvale kojima veliča hrabrost i lojalnost srpskog naroda, ali i žestoke kritike srpskim političarima i kraljevskoj porodici.

Film je sniman na autentičnim lokacijama

promo

Film je sniman na autentičnim lokacijama, Foto: promo

Kada je imao 39 godina, napustio je karijeru, koja je bila na vrhuncu u Švajcarskoj, jer ga je srpska vlada pozvala da kod nas istražuje ratne zločine austrougarske, nemačke i bugarske vojske nad civilima. Niko u Švajcarskoj nije mogao da poveruje kakav luksuzni život je napustio zbog nas. Svojim tekstovima izveštavao je svet o pravoj ratnoj istini i kvario propagandnu sliku Nemaca i Austrougara o Srbima kao divljačkom narodu. Nikada se nije odrekao ljubavi prema Srbima, a preminuo je u 54. godini u Beogradu.

Save