Korona
AP Photo/Jae C. Hong, File)
Korona

AP Photo/Jae C. Hong, File)

Foto: AP Photo/Jae C. Hong, File

Potpukovnik dr Milan Jovanović, hirurg i načelnik Centra hitne pomoći Vojnomedicinske akademije, koja već više meseci ima trijažni centar, gde je pregledano preko 61.000 pacijenata, kaže da ukoliko imamo temperaturu iznad 37 stepeni Celzijusa, ne treba da mislimo da je to obična prehlada, već da se javimo lekaru.

Da li poštujete mere protiv virusa korona?

 

- Dobro je da ljudi uvek pomisle da jeste korona jer i ako nije, lako ćemo za ostalo, virus je lakše izlečiti na početku. Zato dajte da rešimo ono što je najteže, i to ne samo zbog sebe već i zbog onih koji nas okružuju. Savet je da ukoliko imate neke simptome i sumnjate, nemojte da vam bude teško - izolujte se malo od svojih roditelja, brata, sestre... Sačekajte nekoliko dana, pa ako vam se stanje poboljša, utoliko bolje - rekao je Jovanović, koji je dobitnik Srebrne medalje za zasluge, koje je predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio na Dan primirja 11. novembra ove godine.

Dr Jovanović se školovao u Švajcarskoj i Americi i, kako je rekao, ceni zapadnu medicinu, ali da bismo se rešili pandemije ovog virusa, neophodno je da se ugledamo na zemlje koje su se s njim izborile.

Potpukovnik dr Milan Jovanović

Printscreen/ Pink

Potpukovnik dr Milan Jovanović, Foto: Printscreen/ Pink

- U ovom trenutku su bitni rezultati. Zemlja koja je uspela da se izbori s koronom je Kina, i to ne nekim revolucionarnim lekovima, ne nekom posebnom medicinskom tehnikom, već disciplinom. Izborićemo se samo ako budemo disciplinovani, zasad ne postoji čarobni lek. Pre svega nosite masku, ne verujte svojim prijateljima, nikome... jer u svakoj porodici može da bude bar po jedan zaraženi. Ne optužujte jedni druge, već ukoliko vam nije dobro i osećate simptome virusa, idite da se lečite - rekao je dr Jovanović.

On je naglasio i da je na VMA svakom pacijentu kome je bila neophodna hitna medicinska pomoć ona i pružena i da građani nemaju razloga za strah.

- Evo, imali smo pacijenta koji je imao upalu slepog creva, postojala je mogućnost da ima koronu, ali mi smo, u skladu sa svim merama bezbednosti, pacijentu ukazali neophodnu pomoć. Hirurška ekipa je preduzela sve neophodne zaštitne mere i uradili smo operaciju. Tek narednog dana smo ga poslali dalje. Znači, mi ne dopuštamo da nam pacijenti umiru od drugih boleti zbog kovid infekcije - naglasio je potpukovnik, docent hirurg dr Milan Jovanović gostujući jutros na Pinku.

Prema njegovim rečima, u njihovom trijažnom centru uradili su preko 21.000 seroloških testova i sada imaju brze antigenske testove koji otkrivaju infekciju u prvih pet dana od njene pojave.

Pročitajte još: