Saobraćajna policija
Printscreen
Saobraćajna policija

Printscreen

Saobraćajna policija, Foto: Printscreen

Od početka godine iz saobraćaja je isključeno više od 42.000 vozača zbog vožnje u alkoholisanom stanju. Stručnjaci kažu da je alkohol, naročito u vreme nastupajućih praznika, jedan od najvećih prouzrokovača nesreća.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, u periodu od 9. do 15. decembra, sprovešće pojačanu kontrolu saobraćaja koja će biti usmerena na kontrolu vožnje u alkoholisanom stanju i pod dejstvom psihoaktivnih supstanci.

Ministarstvo unutrašnjih poslova napominje da je od početka godine iz saobraćaja isključeno više od 42.000 vozača zbog vožnje u alkoholisanom stanju.

Saobraćajna policija

Printscreen

Saobraćajna policija, Foto: Printscreen

Među njima više od 1.700 je upravljalo vozilom u stanju potpune alkoholisanosti. Takođe, 350 vozača je isključeno zbog vožnje pod dejstvom psihoaktivnih supstanci.

"Svakog meseca 180 saobraćajnih nezgoda se dogodi gde su vozači imali preko 1,2 promila alkohola. To je i dalje ogroman broj. Više od 60 vozača mesečno izazove saobraćajnu nezgodu a da je imalo preko dva promila alkohola", kaže Nebojša Arsov, načelnik Saobraćajne policije Srbije.

Stručnjaci takođe kažu da je alkohol, naročito u vreme nastupajućih praznika, jedan od najvećih prouzrokovača nesreća.

Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja kaže da volan i alkohol ne idu zajedno.

"Puna su groblja, pune su bolnice, zatvori onih koji su smatrali da mogu da voze bolje kada su pijani nego kada su trezni. To je velika zabluda", rekao je Okanović.

Inače, dozvoljeni nivo alkohola u krvi za vozače iznosi 0,2, a kazne su dva puta veće nego ranije. Novčane kazne za vožnju pod dejstvom alkohola iznose od 10.000 do 120.000 dinara, a predviđene su i zatvorske kazne.

Saobraćajna policija

Printscreen

Saobraćajna policija, Foto: Printscreen