SVE NEŽENJE DOLAZE U JEDNU ŠUMU U SRBIJI Posle molitve na svetom mestu mnogi su se oženili i dobili decu! Verovanje poznato vekovima

"Iće i piće" besplatni

Zvezdarska šuma
Zvezdarska šuma, Foto: Google Street View printskrin

Meštani sela Kotraža kažu da tamošnji mladići ne pevaju baš često "Jesen prođe, ja se ne oženih", a sve to zahvaljujući molitvama u čudesnoj bukovoj šumi.

O NJENOM ZANIMANJU PRIČA CELA SRBIJA Kristina je dobila neuobičajenu ponudu koju jednostavno nije mogla da odbije!


Već pola veka, svake godine na 16. jul, kada se po pravoslavnom kalendaru obeležava praznik Sveta Trojica, stanovnici mesta Kotraže u opštini Lučane, ali i lokalnih sela, dolaze u bukovu šumu, gde se nakon održane litije pristupa pravoj zabavi, sa sve muzikom, pevačima, pevačicama i pečenjem. I to sve uz pomoć agregata i orkestra na kamionu.

Možda i najzanimljivije u ovoj manifestaciji je to da su "iće i piće" besplatni.

Gosti se služe đakonijama poređanim po stolovima, a sve se to može videti u šumi. Sudeći po njihovom raspoloženju, sve je organizovano pod parolom "Nema da nema, može samo da nestane".

ČOVEK KOJI JE VOZIO MRTVOG MILOŠEVIĆA SVEDOČI Srbi svašta stavljaju u sanduk pokojnika ali jedna stvar rasplače čak i grobare!

Prema rečima Dušana Jankovića iz ovog sela, tu se nekada nalazila crkva, a na njenim ostacima danas se može videti krst. A prema predanju, to mesto ima veze i sa jednim od najvećih srpskih vladara, carom Dušanom.

- Ovde se ljudi okupljaju više od 50 godina. A legenda kaže da se upravo tu davno pričestio car Dušan kad je krenuo u jedan od svojih pohoda - kaže on, dodajući da ovoj manifestaciji ume da bude od 500 do 1.000 ljudi.

Kako kaže, neženja koji dođe na to sveto mesto, te se i pomoli tu, 100 odsto "završava stvar".

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi