Aleksandar Milošević
Youtube/Printscreen
Aleksandar Milošević

Youtube/Printscreen

Aleksandar Milošević, Foto: Youtube/Printscreen

Koronavirus ostavlja posledice po gotovo sve organe, a oni koji su preležali ovu infekciju, kako navode stručnjaci, nakon prvog negativnog testa ne bi trebalo da razmišljaju o proširenju porodice minimum dva meseca, piše štampano izdanje lista Objektiv.

Poznati srpski urolog, dr Aleksandar Milošević objašnjava da uprkos činjenici da ova zaraza hara svetom skoro godinu dana, spisak posledica koje izaziva proširuje se gotovo svakog dana, zbog čega oni koji su preležali virus moraju biti strpljivi kada je seks u pitanju.

NIJE LAKO VRATITI BALANS

Doktor Milošević navodi da je kod muškaraca koji su imali teži oblik koronavirusa prisutna seksualna disfunkcija usled zapaljenskih procesa koje su pretrpeli, ali i intenzivne i teške terapije.

- Svi virusi su nosioci RNK koja utiče na našu genetiku zbog čega mi ne možemo sa sigurnošću tvrditi da koronavirus ne može da utiče na fetus koji bi nastao odmah nakon preležanog virusa. Kada preboli koronu, pacijent ne treba nigde da žuri, niti uopšte treba da razmišlja o seksulanosti. Njemu je potreban oporavak, niko neće ništa izgubiti ako pomeri rad na potomstvu za koji mesec. Potrebno je da se čitav organizam vrati u redovan balans - navodi dr Milošević.

DA LI STE PRELEŽALI KOVID?

 

PROŠIRENJE PORODICE NIJE ZADATAK

On ističe da se kod pacijenata koji su se dugo lečili od korone javlja psihološki efekat propuštenih životnih prilika, koji se odnosi na period koji su proveli u postelji. – Mnogi koji su planirali da prošire porodicu, a zadesila ih je korona, po povratku iz bolnice ne treba po svaku cenu da pokušavaju začeće. Pravljenje dece nije zadatak! Kod zdravog čoveka do začeća dolazi kada je opušten i odmoran – navodi naš sagovornik. Objektiv je imao uvid u studiju uglednog američkog časopisa „Fertility and Sterility”, koja je ispitivala prisustvo SARS-CoV2 virusa u semenoj tečnosti. Naime, u njoj je analizirana semena tečnost kod 34 muškarca obolelih od kovida-19 sa blažom kliničkom slikom. – Kod svih pacijenata je virus SARS-CoV2 bio laboratorijski dokazan. Analiza je urađena u proseku 31 dan posle postavljene dijagnoze kovida-19.

POSTOJE DOKAZI DA KOVID-19 IZAZIVA STERILITET

I domaća studija „Prisustvo SARS- -CoV2 u reproduktivnom materijalu u periodu oporavka kovid bolesnih ispitanika u reproduktivnoj dobi”, koju sprovodi prim. dr Dragana Bojović Jović iz GAK Narodni front govori da korona može izazvati sterilitet i kod žena i kod muškaraca. Ginekolog dr Bojović Jović, koja je supspecijalista za fertilitet, studiju od maja prošle godine sprovodi na 30 žena i 15 muškaraca koji su preležali kovid.

- Kod 10 od 30 pacijentkinja poremaćaji u menstrualnom ciklusu su drastični i takvi da ne bi mogle da začnu. Dakle, trećina žena ima problem sa sterilitetom. Kod muškaraca su rezultati još gori, odnosno korona ima duplo više negativan efekat na fertilitet - kazala je dr Bojović Jović.

BONUS VIDEO:

Pročitajte još: