Pekara, Borča
Alo!/Masanori Jošida
Pekara, Borča

Alo!/Masanori Jošida

Pekara, Borča, Foto: Alo!/Masanori Jošida

Naime, prošle nedelje na Fejsbuku se pojavila fotografija jednog od radnika pekare koji pokazuje simbol albanskog dvoglavog orla.

Pročitajte još:

 

Fotografija je probudila revolt kod stanara ovog beogradskog naselja te su tim povodom otpočeli proteste. Vlasnik pekare Mon Đuraj izjavio je tim povodom da slika nije nastala u pekari, te da on ne može da kontroliše šta njegovi zaposleni rade na društvenim mrežama.

Međutim, građani Borče i dalje su izrevoltirani ovakvim ponašanjem vlasnika pekare i njegovih radnika, te su organizovali protest pod parolom "Gde nema poštovanja, tu nema ni poslovanja".

Pekara je danas zatvorena, a ispred nje se okupilo više od 200 građana, koji puštaju muziku i nose srpske zastave, i na taj način izražavaju protest zbog nepoštovanja Republike Srbije. Saobraćaj u okolnim ulicama je obustavljen.

- Podržavali smo i pomagali pekara kad god je trebalo. Na našu ruku prijateljstva on je pogazio naše nacionalno i ljudsko dostojanstvo - rekao je jedan od organizatora protesta, i dodao:

- U Borči živi veliki broj Albanaca i niko nikada nije imao problem. Borča je uvek gajila zdrave komsijske odnose i tako će ostati uvek - rekao je govornik.

Građani koji su izašli na proteste ogorčeni su zbog toga što vlasnik pekare, niti njegovi radnici ne poštuju svoje sugrađane, a pre svega državu Srbiju i to u trenutku kada se vode veliki pregovori oko južne srpske pokrajine Kosova i Metohije.

- Ovo je zaista jedan skandalozan gest koji pritom nije ni malo naivan jer se radi zaista o jednom veliko albanskom pozdravu, a mi znamo kakve su u današnje vreme aspiracije Albanaca – odnosno želja da naprave Veliku Albaniju. Oni do Velike Albanije ne dolaze pesmama i perom, već svi znamo na koji način oni to žele da ostvare. Dakle, mi jednostavno bez razlike da li je gospodin Mon Đuraj sa Madagaskara, da li je Albanac, Mađar, Australijanac ili Srbin na kraju krajeva, smatramo da niko u ovoj zemlji nema pravo da vređa kulturno nasleđe većine građana ove zemlje - rekao je Miloš Simović, jedan od građana Borče koji je izašao na ovaj protest.

Pekara, Borča

Alo!/Masanori Jošida

Pekara, Borča, Foto: Alo!/Masanori Jošida