Gljiva zavodnica
Profimedia
Gljiva zavodnica

Profimedia

Gljiva zavodnica, Foto: Profimedia

Srećom, porodica je prošla samo sa laškim stomačnim tegobama.

Ovi Valjevci bili su u poseti rođacima u selu Popučke gde su brali gljive. Ispostavilo se međutim, da su jestive lisičarke zamenili otrovnim zavodnicama.

Kako je potvrdila načelnica Infektivnog odeljenja Opšte bolnice u Valjevu dr Snežana Arsenijević, tri člana ove porodice, posle konzumiranja gljiva, zadržana su na bolničkom lečenju, dok za četvrtog nije bilo potrebe za hospitalizacijom.

- Svi primljeni pacijenti su imali lakše stomačne tegobe, sanirani su i nakon adekvatne terapije su otpušteni kući – kaže dr Snežana Arsenijević.

Najdrastičniji slučajevi trovanja gljivama u valjevskom kraju bili su leta 2009. godine, kada se 25 berača otrovalo, a od posledica su umrle dve žene i jedan muškarac iz okoline Valjeva.

- Najveći problem je što ljudi po selima nisu edukovani i što se često rukovode time da svake godine pečurke beru na jednom mestu, ali to je zabluda jer jedne sezone tu gljive mogu biti jestive, a već sledeće otrovne. Uz to, najveća zamka je što ih “prepoznaju” samo po boji šešira što je inače najvarijabilniji deo i osobina kod gljiva. Mnoge jestive gljive, naime, imaju svoje “dvojnike”, gotovo istovetne, među otrovnicama, tako da je poznavanje ove materije neophodno jer se samo jednom greši – upozorava predsednik Gljivarskog udruženja Dragić Tomić.

Inače, pečurke je moguće kupiti i na valjevskoj pijaci, a prodavci tvrde da su provereno jestive. Kilogram lisičarki košta 300 dinara.