Patrijarh Porfirije
SPC
Patrijarh Porfirije

SPC

Patrijarh Porfirije, Foto: SPC

- Ne dopustite vremenu i prilikama da vas podele i odvoje jedne od drugih, a time i od Majke Crkve! I pored činjenice da ste stalno pod određenim pritiscima, što među vama izaziva nesuglasice i rasprave, molimo se Vaskrslom Gospodu za vas da u njemu vaskrslome pronađete snagu za svoje jedinstvo i krepost za bratsku slogu - naveo je patrijarh Porfirije.

Poručio je da se juče Crkva posebno molitveno seća na „napaćenu braću i sestre na Kosovu i Metohiji“.

- Sa vama su svi pravoslavni narodi sveta, sa vama su svi pravdoljubivi i istinoljubivi ljudi. Možda ništa nije tako silno ujedinilo pravoslavne hrišćane sveta kao Kosovo i Metohija, simbol dostojanstva, časti, pravedne borbe za slobodan život na pradedovskim ognjištima i otpora sili i nepravdi... - rekao je poglavar SPC.

- Sa vama su naša ljubav i naše molitve, draga deco duhovna, jer ste vi u posebnim prilikama, bolje reći neprilikama i nevoljama, u neprestanim duhovnim borbama - istakao je patrijarh, uz poziv na jedinstvo i zajedništvo sa svom braćom i sestrama kako u Crnoj Gori tako i u Srbiji i širom sveta.

- Molitve i blagoslovi velikih ugodnika Božjih, svetitelja i čudotvoraca Vasilija Ostroškog, Petra Cetinjskog i svih svetih neka vas prate i budu sa vama u svim vašim borbama za pobedu dobra nad zlom, ljubavi nad mržnjom, jedinstva nad podelama, svetinje nad mrzošću duhovne pustoši - naveo je patrijarh.

Proslavite praznik na najbolji mogući način

Porfirije je srdačno pozdravio i braću i sestre u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini, u Hrvatskoj, Sloveniji i Severnoj Makedoniji, uz poruku da ne sumnja da će vernici u tim zemljama sa svojim arhijerejima, sveštenicima, monasima i monahinjama veliki praznik Hristova Vaskrsenja dočekati i proslaviti na najbolji mogući način, otvorena srca prema svojim inoslavnim ili pak inovernim susedima.