Predrag Kon
Tanjug/ Tanja Drobnjak
Predrag Kon

Tanjug/ Tanja Drobnjak

Foto: Tanjug/ Tanja Drobnjak

Da imamo sada italijanski scenario, to bi značilo da u Beogradu imamo čak 10 puta više obolelih.

- Iako je ukupno oboljevanje povećano, u trećoj nedelji smo imali mali pad oboljevanja u uzrastima gde se najviše ranije pojavljivalo, dakle u uzrastu između 25 i 55 godina, sem u uzrastu 50 i 55 godina - gde je došlo do povećanja - najnovija je izjava dr Predraga Kona, koji je jutros govorio u uživo uključenju u TV program.

Poređenje sa Italijom u 22. danu, koji je bio u petak, 27. marta

- Mi smo uštedeli sedam dana, jer je sedam dana pre toga Italija bila na nivuou u kojem smo sada. Uštedeli smo 7 dana, mi smo deset puta nižeg intenziteta aktivnosti virusa nego oni u 22. danu. To bi značilo da se deset puta kod njih za nedelju dana povećao broj u trećoj nedelji, a mi ćemo videti koliko će se kod nas povećati u četvrtoj nedelji - rekao je dr Predrag Kon.

On je juče, kada smo ušli u 22. dan, rekao da ako se poredimo sa Vuhanom, situacija je tu negde.

Kako je istakao, naredne dve nedelje će za Srbiju biti jako teške, ali je zato bitno držati se govzdene discipline.

On je istakao da tek od momenta prestanka otkrivanja novih slučajeva treba da prođe 28 dana da bismo se zauvek izborili sa korona virusom. Zato se, kako je rekao, govori o tri meseca.

Dr Kon dodaje - Mi se sad nalazimo na strmom usponu epidemije, a sa merama socijalnog distanciranja, ta strmost neće biti takva, ali je po prirodnom toku četvrta, peta nedelja su nedelje kad se dolazi do maksimuma, eventualno šesta, u našem slučaju najverovatnije šesta - rekao je Predrag Kon.

U naredne dve nedelje je jako bitno da epidemiju usporimo, da bude što manje novih kontakata koji će se realizovati u zarazu jer to može dovesti do novih oboljenja.

- Uspeh je da bude što manje preminulih i što manje osoba na respiratoru. Prekjuče smo imali 25 na respiratoru, juče 45. Počinje porast pojave teških slučajeva, koji ne moraju odmah biti teški, prvo pripadaju srednjim, pa onda dolazi do pogoršanja petog-šestog dana. Već sada imamo nove kandidate koji su za respirator - rekao je dr Predrag Kon.

U Beogradu je 55 posto na respiratoru u uzrastu između 25 i 65 godina. Starijih od 80 godina imali smo dvoje na respiratoru, od kojih je jedan pacijent umro.

Jako je bitno naglasiti da u ovoj situaciji od strane dece s bilo kakvom respiratno infekcijom nije prihvatljiva, teško je, ali je korisno.